Hogyan szaporítsuk a trombitafolyondárt?

Hogyan szaporítsuk a trombitafolyondárt?

Ha a kertünkben már van trombitafolyondár, vagy ha nincs, de erősen hajlunk afelé, hogy legyen, nem árt megismernünk a módját, hogyan tudjuk szaporítani ezt a népszerű kúszónövényt. 

Elmondhatjuk, hogy a trombitafolyondár szaporítása nem bonyolult, és számos különböző, jól bevált eljárás létezik rá. Szaporíthatjuk magról, dugványról, bujtással, tőosztással, illetve az anyanövényből kihajtott sarjakról.

Bár a fenti módszerek mindegyike meglehetősen egyszerű, nagyon fontos, hogy mindenki előtt ismert legyen a tény, hogy a növény mérgező, és nem csupán a szervezetbe jutva. A növény leveleinek és egyéb részeinek az érintése – például szaporítás vagy metszés során – bőrirritációt és -gyulladását (bőrpírt, égő érzést, viszketést) okozhat az arra túlzottan érzékeny egyéneknél. A legjobb ezért, ha eleve kerti kesztyűben dolgozunk a növénnyel.

Hogyan szaporítsuk a trombitafolyondárt magról?

A trombitafolyondár magról könnyen szaporodik kertész közreműködése nélkül is. De természetesen mi magunk is összegyűjthetjük a hüvelytermésben érő magjait és elültethetjük a kertben. A magokat éretten gyűjtsük be. Hogy mikor érett a mag, ez abból látható, hogy a hosszú hüvelytermések kezdenek megbarnulni és szétnyílni.

A magokat elültethetjük cserépbe, de közvetlenül a kertbe is (körülbelül 0,5-1 cm mélyen) még őssszel, hogy a magok a földben áttelelve tavasszal hajtsanak ki. A másik megoldás, hogy a magokat félretesszük és tavasszal ültetjük el.

trombitafolyondar szaporitasa 02
Roy Luck

Hogyan szaporítsuk a trombitafolyondárt dugványról vagy bujtással?

A növényről nyáron vághatunk dugványnak való szárrészt. A levágott szárdugványról távolítsuk el az alsó leveleket, majd dugjuk le jó vízvezető képességű ültetőkeverékbe. Ha biztosan sikerrel szeretnénk járni, elültetés előtt a dugvány végét mártsuk gyökereztető hormonba. Alaposan öntözzük meg, majd állítsuk a cserepet árnyékos helyre. A dugvány körülbelül egy hónap leforgása alatt meggyökeresedik. Ekkor átültethetjük vagy a következő tavaszig a helyén hagyhatjuk, hogy akkor telepítsük át az új helyére.

A bujtás szintén eredménnyel alkalmazható. Egyszerűen éles késsel ejtsünk egy kisebb bevágást egy, a talaj közelében elhelyezkedő, hosszabb vesszőn, majd hajlítsuk le egészen a földig. A szár megsebzett részét takarjuk be földdel. Huzallal vagy kővel rögzítsük, hogy ne mozduljon el. A bujtás egy-két hónapon belül gyökeret hajt; ha azonban biztosra szeretnénk menni, jobb, ha a bujtást a helyén hagyjuk egészen tavaszig, amikor is leválaszthatjuk az anyanövényről és átültethetjük a fiatal növényt a kiválasztott új helyére.

Tőosztással vagy sarjakról való szaporítás

A trombitafolyondárt úgy is szaporíthatjuk, hogy a gyökerét kiásva a sarjakat leválasztjuk, majd ültetőedénybe vagy a kertbe ültetjük ki azokat. Erre rendszerint a tél végén vagy kora tavasszal kerítsünk sort. A hajtások gyökere legalább 8-10 cm hosszú legyen. Az elültetett sarjakat épp, hogy takarja a talaj, amelyet tartsunk folyamatosan nyirkosan. Néhány héten belül a sarjak szemmel láthatóan növekedésnek indulnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?