Futnak, kúsznak és kapaszkodnak, ha hagyod őket

Futnak, kúsznak és kapaszkodnak, ha hagyod őket

Van 4 általános szabály, ami lendületet ad ezeknek a térhódító, izgalmas növényeknek.

A futók között vannak valódi kapaszkodó növények és vannak olyanok, amelyek támasztást, kötözést igényelnek.

Egyes cserjéket megfelelő eljárással futó jellegűvé nevelhetünk.

A tapadó-gyökerekkel kapaszkodó futó növények tapadó-gyökereikkel közvetlenül a tám-berendezésre tapadnak, és nincs szükségük felkötözésre. Ilyenek a trombitafolyondár, a kúszó hortenzia, a kecskerágó és a borostyán. Fal mellé ültessük és igazítsuk be őket a helyes növekedési irányba. Ezután már maguktól felfutnak, megkeresik a helyüket. Kezdetben nehezebben fejlődnek, de miután biztos támasztékot éreznek, hamar behozzák a lemaradásukat.

kuszonovenyek 04

A kacsokkal kapaszkodó és csavarodó növények támasztékot igényelnek. A vadszőlő, a klematisz, indákkal, kacsokkal kapaszkodik, míg a lonc és a lilaakác csavarodó hajtásaikkal minden kínálkozó támasztékra rácsavarodnak. Támasztékként használhatunk karót, léckerítéseket, korlátokat, stb.

kuszonovenyek 03

Számos cserjét lehet megfelelő támasztással és neveléssel futó jellegű növényé alakítani. Például gyakran díszítjük a pergolákat és íveket futórózsákkal. Ehhez a hajtásokat megjelenésük után azonnal a támasztékhoz kell rögzíteni. Hogy a virágzást elősegítsük, a hajtásokat lehetőleg vízszintesen kötözzük. Ez ugyan több munkát igényel, de a virágzás is dúsabb lesz. A rózsákon kívül a tűztövis és az egyes madárbirsek is alkalmasak ilyen díszítő jellegű felhasználásra. A kopár falakat, az egyhangú kerítéseket üde zölddé varázsolhatjuk bármelyikükkel.

kuszonovenyek 02

Futónövények ápolása

  1. A jól előkészített talajban fejlődő futók csak nagyon száraz időben igényelnek öntözést. Az ereszek alá ültetett növények nem jutnak csapadékhoz, ezért ezeket gyakran öntözzük.
  2. A jól előkészített talaj esetében az ágy alaptrágyázása a futóknak is elegendő.
  3. A kapaszkodógyökeres futókat csak akkor vágjuk vissza, ha egy-egy hajtás nem megfelelő helyre igyekszik. Az ablakok elé csüngő futókat vágjuk le, mert a fényt nagyon felfogják. A vágásukat tavasszal végezzük el.
  4. A virágképződés elősegítése érdekében a futókat minden évben rendszeresen kell ritkítani. A korán virágzó fajtákat közvetlenül az elvirágzás után vágjuk vissza, és minden elhervadt virágot távolítsunk el róluk. A később virítókat a következő évben, tavasszal ritkítsuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?