Hogyan vehetjük rá a lilaakácot a virágzásra?

Hogyan vehetjük rá a lilaakácot a virágzásra?

A lilaakác igen népszerű kúszónövény szerte a világon. Közismert erőteljes növekedéséről, de sajnos arról is, hogy időnként megfeledkezik kedves "kötelességéről", mégpedig arról, hogy a kertész várakozásainak megfelelően virágba boruljon.

A virágzás elmaradását rendszerint kudarcként éljük meg; mintha a virágzás eléréséhez valamilyen titkot kellene megfejtenünk. Pedig nincs ebben semmi titok: a virágzás elmaradásának számos lehetséges oka létezik. Ezek ismeretében  rövid időn belül megoldhatjuk a problémát. Lássuk, mi mindent tehetünk azért, hogy a lilaakácunkat rábírjuk a virágzásra!

lilaakac nem viragzik 02

A lilaakác virágzáskiesésének lehetséges okai

A virágzás elmaradásának legvalószínűbb oka a túl sok nitrogén. Ha a lilaakác a kelleténél több nitrogént vesz fel a talajból, a lombja szép dús lesz ugyan tőle, de a virágzása igencsak gyér lesz, ha egyáltalán fejleszt virágrügyet.

A virágzás elmaradásának másik lehetséges oka a növény környezetében keresendő. A lilaakácra stresszként hat, ha nem éri elegendő, zavartalan napfény, illetve ha nem megfelelő a talaj vízelvezetése. Igaz, hogy még ilyen körülmények között is hoz levelet, de a virágzáshoz ez már nem elég.

A nem megfelelő tápanyag-utánpótlás is válasz lehet a nagy kérdésre, hogy miért is nem virágzik a lilaakác. A tavaszi trágyázás például elősegíti ugyan a levelek növekedését, de visszafoghatja a virágzást.

Szintén elmaradhat a virágzás akkor, ha a növény még nem elég idős, nem elég kifejlett. A kertészetekben, faiskolákban vásárolt legtöbb példány már épp megfelelő korban van ahhoz, hogy elkezdődhessen a virágzása. De ha például magról nevelünk lilaakácot, esetleg egy ismerősünktől kaptunk egy csemetét ajándékba, elképzelhető, hogy egészen egyszerűen még nem elég idős a virágzáshoz. A lilaakácnak akár 7-15 évre is szüksége lehet ahhoz, hogy először virágba boruljon.

Az utolsó, legkevésbé valószínű oka a virágzás elmaradásának a lilaakác túlzott visszametszése. A túl drasztikus metszésnek a virágrügyek is áldozatul eshetnek. Bár igaz, hogy egy lilaakácot igencsak nehéz túlmetszeni.

lilaakac nem viragzik 03

Hogyan érhetjük el, hogy a lilaakác virágot hozzon?

Mivel a túl sok nitrogén a leggyakoribb oka annak, ha egy lilaakác nem virágzik, a legjobb, amit tehetünk, ha a probléma végére járunk. Két módon is orvosolhatjuk a bajt. Az első, hogy foszfort juttatunk ki a talajba. Ezt a gyakorlatban magas forszfortartalmú szerves vagy műtrágya alkalmazásával tehetjük meg. A foszfor elősegíti a virágzást, és jól ellensúlyozza a talaj nitrogéntartalmát.

A növény által felvett nitrogén mennyiségét úgy is csökkenthetjük, ha a lilaakác gyökerét megmetsszük. A növény töve körül egy kb. 1 méter sugarú körben ásóval vágjuk át a gyökérzetet. Vigyázzunk: ha ennél közelebb merészkedünk a növény tövéhez, ez akár a szomorú végét is jelentheti. A gyökér méretének csökkentésével a növény nagyobb eséllyel hoz virágot, nem beszélve arról, hogy a kisebb gyökérrel kevesebb nitrogént tud felvenni.

A fentiek ismeretében nincs más teendőnk tehát, mint számba venni, miként javíthatunk a helyzeten. Éri-e elég napfény a növényt? A talaj vízelvezető képessége megfelelő-e? A kellő időben trágyáztuk-e a növényt? (Ami egyébként a lilaakác esetében ősszel van.) Szakszerűen metszettük-e meg? És természetesen: egyáltalán elég idős-e már a lilaakácunk ahhoz, hogy virágot tudjon hozni? Most, hogy már tudunk róla, milyen kérdéseket kell feltennünk, többé nem okozhat bosszúságot, hogy nem tudjuk a választ.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?