Csöves mogyoró kontra európai mogyoró: mi a különbség?

Csöves mogyoró kontra európai mogyoró: mi a különbség?

Avagy milyen fajta mogyorót ültessünk, hogy a kertet is díszítse és a termése is ízletes legyen?

A mogyorónál megkülönböztetjük a gömbölyű európai mogyorót és a hengeres formájú csöves mogyorót. Ezekhez még hozzájönnek a két faj keresztezéséből létrejött fajták, melyeknél a jellegzetes ismertetőjegyek keverednek egymással.

europai csoves mogyoro 06

A vörös levelű mogyoró bronzvörös lombjával és sötétpiros barkájával a vadgyümölcsös sövény legszebb díszcserjéi közé tartozik. A mogyorószemet is piros terméshüvely zárja magába.

europai csoves mogyoro 03

Az erdei mogyoró termése általában kicsi, ezért a törés fáradságos. Begyűjtésénél pedig meg kell előznünk a mókusokat, madarakat és az egereket.

europai csoves mogyoro 02

A ’Webbs Preisnuss’, ami az európai és a csöves mogyoró egyik keresztezése, a legkedveltebb kerti fajta. A mogyorót azonban nem lehet egyszerűen lerázni a bokorról, hanem kézzel kell kibontani a terméshüvelyből.

europai csoves mogyoro 05

Az európai mogyoró hibridje, mint például a ’Wunder aus Bollweiler’  nagy szemű, kiváló aromájú terméssel örvendeztetnek meg. A nagyobb terméshozam érdekében ültessünk legalább két fajtát, vagy egy erdei mogyorót is pluszban. A leszedett mogyorót fedett helyen hagyjuk száradni kb. két hétig, azután egy évig lehet tárolni száraz, hűvös helyen.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?