Egyre értékesebbnek tartják a diók gyümölcsét és fáját, így egyre többen kérdezik, hogy hogyan érdemes otthon diócsemetéket nevelni. Válaszom dióhéjban.
Az utóbbi harminc évben nagymértében csökkent a termő diófák száma, ezért érdemes volna minél több diófát telepíteni. A legcélszerűbb oltott diócsemetéket ültetni, de ezek beszerzése elég költséges dolog és nem is állnak mindenhol rendelkezésre.
Ezért érdemes jó gyümölcsöt termő, egészséges fákról származó diógyümölcsöket csíráztatni. Ez olymódon történik, hogy a diókat nyirkos homok közé rétegezzük és az edényt mérsékelten meleg helyen (raktárban, kamrában, fűtetlen előszobában) tartjuk.
Tavaszig a diók kicsíráznak, és akkor ki lehet ültetni őket a kertbe, a feleslegnek pedig minden szomszéd és barát örülni fog!
A két-hároméves csemetéket a vállalkozó szellemű kertészkedők maguk is beolthatják, illetve beszemezhetik nemes fajtákkal. Jó munkát kívánok!
Fűszeres pirított dió Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.