Mogyoró, a legkeményebb gyümölcs

Mogyoró, a legkeményebb gyümölcs

Gyümölcsként kevesen gondolnak rá, pedig jól terem és a kertben megtalálja a helyét az országunkban őshonos mogyoróbokor. Már ősszel hajtó barkáival és egészséges, zöld lombjával mutatós is!

Hazai erdőink őshonos növénye; különösen a napos erdőszéleken tenyészik szívesen. Kertekben is gyakran ültetik gyors fejlődése és szép, betegségeknek ellenálló lombja miatt. Megfelelő helyen és kevés gondozással kielégítő mennyiségű termést hoz. A 4-5 éves bokrok barkái már ősszel megjelennek; apró, pirosrojtos bibével díszített termős virágai viszont csak kikeletkor láthatók. Héjas termését rojtos burok védi.

Itt vannak a barkák

A mogyoró (Corylus avellana) mindenütt megél; legjobban a párás, nyirkos, de napos termőhelyet kedveli. Ha fák alá, mély árnyékba ültetjük, akkor erőteljesen fejlődik ugyan, de kevés termést érlel.

Könnyen szaporíthatjuk

Sugaras vagy feltöltéses bujtással szaporíthatjuk. Amikor a bujtványok meggyökeresedtek, ősszel eliskolázzuk, hogy megerősödjenek. A következő évben a fiatal növényeket már állandó helyükre ültethetjük ki. Még egyszerűbb, ha az idős bokrok tősarjait gyökerestől kiszedjük, és azokat telepítjük el.

A mogyoróbokrokat nem kell metszeni, csak az idősebb egyedek elöregedett, túl sűrűn álló ágait kell megritkítani. Minthogy a sűrű bokor keveset terem, ezért törekedjünk laza, a napfény által jól besugározható bokrok nevelésére.

Kertünk dísze

Sokféle fajtája ismeretes, ezeket azonban nehéz egymástól elkülöníteni. Legjobb, ha mefigyeljük a bőtermő és szép gyümölcsöt érlelő bokrokat, és azokból saját kezűleg szedünk gyökeres sarjakat. A fokozott díszítő értékű vérmogyoró (Corylus maxima var. atropurpurea) levelei pirosak; éppen úgy és olyan gyümölcsöt terem, mint a közönséges mogyoró.

A törökmogyoró (Corylus colurna) hatalmas, szép formájú fává nő, sok ehető termést hoz, de nem kiskertbe, hanem parkokba, fagyűjteményekbe való.

Mit rejt a mogyoró?

A mogyoróban számos fontos vitamin található: gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, magas a réztartalma, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. Telítetlen zsírsavai a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést.

Érik

Melyik faiskolában vehetek mogyorót? >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR