Meglepően könnyű mandulafát nevelni

Meglepően könnyű mandulafát nevelni

Ráadásul hatalmas élvezet a saját mandula pirítása, és a sós mandula ropogtatása otthon. Megmutatjuk, hogyan fogjunk hozzá a kertben.

A túlságosan korai tavaszodás tavaly szinte az egész ország almatermésétől megfosztott bennünket, de leggyakrabban a mandulafákat veszélyezteti. Érdemes volna erre a gyümölcsfajra nagyobb figyelmet szentelni!

A mandula a szőlő kísérőnövénye, legszebben a bortermő tájakon díszlik, és fehér-rózsaszín virágpompába borítja a tájat. Meleget és napsütést kedvelő, nem igényes fa, jól elviseli a szárazságot, nem él meg viszont a pangó talajvizes, mély fekvésű területeken. A meredek, nehezen megművelhető, köves domboldalak hasznosítására is alkalmas. Különösen kedveli a meszes talajokat.

Virágzó mandulafa

Könnyű ápolni, de nehéz betakarítani

A mandulafák az alakító metszésen és később némi koronaritkításon kívül nem igényelnek különösebb ápolást, és a növényvédelmük is néhány gombabetegség elleni védekezésre (pl. monília) korlátozódik. Annál több munkával jár a termés betakarítása! A mandula csonthéjas gyümölcse késő ősszel érik, amikor már nem feltétlenül kellemes a szabadban dolgozni, hideg szél, eső nehezíti meg az aprólékos munkát; a héjából kibújó gyümölcsök leszedését, megtisztítását, a korábban lehullott mandulák gondos összeszedését. Ezért nem hiányozhat a mandulaszüret kötelező kísérője, a fűszeresen párolgó forralt bor és a friss pogácsa sem!

Mit csináljunk a terméssel?

A megtisztított mandulát száraz helyen, vékony rétegben kiterítve kell megszárogatni, majd ezután papír, vagy kenderzsákban tárolni. A megtört mandulamag a cukrász- és édességipar (pl. a marcipán) fontos nyersanyaga, de a háziasszonyok is szívesen használják. A keserű mandula (Prunus dulcis var. amara) magja 3-5% ciántartalmú glikozidot, amygdalint tartalmaz, nagy mennyiségben mérgező. A keserűmandula fák magnemesek, nem kell szemezni vagy oltani őket és nagyon erőteljes növekedésűek.

Cseresznyés mandulapite
Cseresznyés mandulapite Kaldeneker György konyhájából. A recept itt található.

Ja, igen, hogy el ne felejtsem: a nemes mandulák virágai nagyrészt önmeddőek, ezért a fajtákat vegyesen kell ültetni!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR