Déli gyümölcsök a kertben, amelyekről nem is gondolnánk, hogy megélnek

Déli gyümölcsök a kertben, amelyekről nem is gondolnánk, hogy megélnek

Van sok érdekes déligyümölcs, amelyet a kert meleg részére telepítve termeszthetünk, és olyanokról is szólunk, amelyek a télikertben vészelik át a hideget.

A citromon kívül ismerünk még néhány déligyümölcsöt, amelyek különleges körülmények között és a nagyon gondos gazda hozzáértése nyomán nálunk is teremnek. Helyenként találunk például rendszeresen termő datolyaszilva (Diospyros kaki) bokrokat és fácskákat. Ezek gyümölcse magtalan, ezért csak tősarjakról szaporítható.

Gyakran beérik az egyébként díszfaként nevelt és a Balkán-félszigeten honos gránátalma is. Botanikus kertek és oktatási intézmények üvegházaiban olykor gyümölcsöt érlel a Monstera (filodendron), és évente egyszer, például az állatkert pálma-házában, beérik egy fürt banán is. Ez az esemény azonban már rendszerint az újságok érdekességeket tárgyaló rovatába kívánkozik!

Érik a banán. Szép?

Sokan próbálkoznak a datolya (Phonix dactylifera) magjának elvetésével. Az ebből kelt pálmák nálunk azonban sohasem hoznak gyümölcsöt. A kertészetekben sok szép datolyapálmát nevelnek, de ezek is terméketlenek.

Datolya, sajnos nem nálunk készült a fotó.

Házilag is lehet datolyapálmát nevelni az étkezési, szárított datolya magjából a következő módszerrel. A vastag héjú datolyamagot tároljuk tíz napig nedves - sohasem kiszáradó fűrészpor között. Ezután tartsuk 24 órán át 25-30 fokos vízben, majd vessük el könnyű, homokos földbe. Amikor a hosszúkás sziklevelek kifejlődtek, át kell a növényeket ültetni, lehetőleg keskeny, magas, ún. pálmacserepekbe. A lapos edényekben ugyanis karógyökereik csak rövid ideig férnek el.

A narancs és a mandarin magjának elvetésével nem érdemes bíbelődni; ezekből még fűtött szobában se lesz termő fácska.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR