Hol és hogyan teleltesd a citromfát?

Hol és hogyan teleltesd a citromfát?

Kint nem éli túl a telet, ez világos, De vajon hogyan bánjunk a citrusfélékkel, hogy már tél végére virágozzanak és tavaszra gyümölcskezdeményeket is növeljenek? 

Mivel a citromfa déli mediterrán növény, a mi éghajlatunkon a szabadban nem vészelné át a téli fagyokat. Így az év közben a kertben, teraszon vagy balkonon tartott citromfa számára érdemes már ősszel kiválasztanunk egy ideális, védett telelőhelyet.

Ne az utolsó pillanatban, a kemény fagyok megjelenésekor tegyük le egy véletlenszerűen kiszemelt zugba, készüljünk fel jó előre. Ehhez pedig nem árt, ha már most tudjuk a következőket!

Citromfa a lakásban

A citromfa nem érzi jól magát a különböző fűtőtestek közelében, tehát ezektől távol helyezzük el. Ha van, akkor déli fekvésű ablakhoz állítsuk, a hőmérséklet legyen egyenletes, és ha száraz levegőjű a helyiség, gondoskodjunk a páratartalom pótlásáról, pl. a fűtőtestre helyezett párologtató edényekkel.

A citromfa télen is hozhat új hajtásokat, főleg ha meleg, szobahőmérsékletű lakásban tartjuk. A tavaszi kihelyezéskor ezeket a fiatal hajtásokat ajánlott óvni a tűző naptól, különben a növény égési károkat szenvedhet.

citromfa teleltetese 02

Az ideális telelőhely

Éppen ezért a hűvösebb helyen (5-10 °C-on) való teleltetés az ideális a citromfa számára.

Az ősz beálltával egyre kevesebb öntözést igényel, hiszen a nappalok egyre rövidülnek és csökken a napsütétes órák száma is. Ilyenkor már új hajtásokat sem hoz a fa, készül a nyugalmi állapotra. Ha szükséges, még ilyenkor végezzük el rajta a metszést.

A legjobb, ha a lakás valamelyik fűtetlen, de ablakkal rendelkező, világos helyiségében helyezzük el a növényt. Ez lehet alagsor, folyosó, előtér, veranda, garázs, optimális esetben télikert.

Fontos, hogy a hőmérséklet soha ne csökkenjen fagypont alá, különben a növény fagyási sérüléseket szenved. A téli hónapokban alacsony hőmérsékleten minimális öntözéssel is beéri, máskülönben az átázott gyökérzetet betegségek támadhatják meg.

Ha a benti tartózkodása során a fa a levelei egy kisebb részét lehullajtja, nem kell kétségbe esnünk, ez normális jelenség, semmilyen rendellenességre nem utal.

citromfa teleltetese 03

Tavaszi kiszoktatás

Kora tavasszal a citromfa növekedésnek indul. Ezt követően megkezdhetjük a melegebb hőmérséklethez való fokozatos szoktatását, ezzel elősegíthetjük a későbbi dús virázást is. A tápanyagutánpótlásról is gondoskodjunk, illetve a tavaszi metszést is ilyenkor végezzük el. Ha szükséges, a növényt ültessük át egy nagyobb cserépbe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR