Szinte nálunk is megtermő gyümölcsújdonságok

Szinte nálunk is megtermő gyümölcsújdonságok

Akik a különlegességeket, újdonságokat kedvelik, azoknak ajánlok néhány olyan gyümölcsfajt, amelyek egyelőre kevéssé ismertek, de melegebb években akár termeszthetővé is válnak.

Kivi

Két évtizede megismert és jól bevált gyümölcsfaj, amely a szőlőklíma növénye. A régebbi fajták még egyivarúak voltak, vagyis egy tövön vannak hím- és nővirágok is. Vegyi növényvédelmet csak különleges esetekben kíván, ezért nagyon praktikus házikerti gyümölcs.

Datolyaszilva (khakiszilva)

Lassan növő, de hosszú életű fa, amely igen kellemes zamatú, édes gyümölcsöt terem. A hazai teleket jól átvészeli. Nyersen fogyasztható, de szörpöt, dzsemet, befőttet is készítenek belőle.

Datolyaszilva

Nashi

A japán körtének is nevezett gyümölcsöt igen nagy területen termelik Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában. Nálunk is volt egy jelentős területű ültetvény belőle, de kivágták. Csillogó lombjukkal és fehér virágaikkal díszei a kertnek, lédús, ropogós gyümölcse pedig friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Nashi

Japán szilvák

A nektarin őszibarack és a szilva keresztezéséből származó, óriás gyümölcsöt termő fajták jól akklimatizálódnak a hazai viszonyokhoz.

Josta

Régebben ismert, de lassan terjedő bogyósgyümölcs. Sötétkék bogyói folyamatosan érnek és szedhetőek. Frissen, gyümölcslé és szörp formájában fogyasztható.

Áfonya

Egyre divatosabb bogyós gyümölcs, amelyből jellegzetes zamatú mártás és gyümölcsíz készíthető. Csak savanyú talajon fejlődik kielégítően.

Lapos őszibarack

Több fajtája régen közismert volt, de gyenge termőképességük miatt kiszorultak a termelésből. Az új fajták (pl. Little Pinocchio) igen szép virágokat nyitnak és az öntermő virágokból augusztusban érnek be a pogácsa alakú gyümölcsök.

Goji

A kárminpiros gyümölcsöt érlelő bokor nem igényel különösebb kezelést és növényvédelmet, házikertbe ideális, mert öntermékeny, gyümölcse kiemelkedően sok antioxidáns anyagot, C-vitamint és nyomelemet tartalmaz. Teája fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Cranberry

Az áfonyával rokon bogyós gyümölcsfaj nagy, rubinpiros gyümölcsöket érlel. A belőle készült gyümölcslé erősíti az immunrendszert, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére hatásos.

Önöknek van valamilyen különleges gyümölcstermő növényük?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR