Bemutatjuk a citrusfélék felnevelésének módját, az ehető fajokat és fajtákat és a teleltetés lehetőségeit is. Nem lesz minden savanyú!
Az ehető gyümölcsű citrusok túlnyomórészt a Citrus és a Fortunella nemzetségekből, valamint az ide tartozó fajok hibridjei közül kerülnek ki.
Ezek nemcsak szabadföldben, hanem cserépben, dézsában is nevelhetők, ha gondosan ügyelünk a faj egyedi igényeire. Azok a fajok különösen alkalmasak a dézsában való termesztésre, amelyek a tenyészedényben is gazdagon virágoznak és teremnek, képesek addig fejlődni, míg elérik természetes méretüket, valamint terméseik ízletesek lesznek. Vannak olyan fajok is, amelyek bár virágot és termést hoznak, a gyümölcs mégis kisebb és rosszabb minőségű a vártnál.
Kezdőknek vadcitrom
Aki a citruskedvelők táborának "kezdő" szakosztályába tartozik, vagy egyszerűen nem kíván magának sok problémát a gondozás és teleltetés során, az válassza a vadcitromot (Poncirus trifoliata), vagy annak valamilyen hibridjét. E növények még enyhe, néhány fokos fagyokat is elviselnek, és télen jól érzik magukat akár egy világos és hűvös szobában is. Sajnos e citrusok gyümölcse nem különösebben ízletes, inkább savanykásan kesernyés, fanyarnak mondható. Egyetlen kivétel talán a ´Rusk´ nevű citrancs (Poncirus trifoliata x Citrus sinensis).
Kedvencek: kalamondin és kumkvát
A kalamondin nevű citrusfélével gyakran találkozhatunk a virágüzletekben és a faiskolákban. Kalamondin-narancsnak is hívják, bár termései inkább egy apró mandarinhoz hasonlatosak. Jellemző rá a rendkívül korai virágzás és terméshozás, valamint a gyenge növekedés. Mivel a kalamondin kifejezetten kedveli a szobai klímát, csak ajánlani lehet cserepes, szobai nevelésre. Helyesebb lenne, ha nem törpe-, dísz-, vagy kalamondin-narancsnak, hanem kalamondin-mandarinnak nevezve árusítanák a virágüzletek. Ugyanis valójában egy mandarinféle és a kumkvát kereszteződéséből származik, és hivatalos neve ezért x Citrofortunella mitis. A név előtt álló "x" ebben az esetben arra utal, hogy a növény fajhibrid.
Gyakoriságban a kalamondint a kumkvát (Fortunella marginata) követi a virágüzletekben: szilva nagyságú gyümölcsei, amelyek vagy teljesen kerekek (marumi kumkvát), vagy tojásdadok (nagami kumkvát), gazdagon díszítik az apró fácskává fejlődő növényt. Ha a termések beértek, akár édes héjukkal együtt is fogyaszthatók. A kumkvátból nevelhetünk formás bokrot, vagy kecses, törzses fácskát.
Akinek módjában áll nyáron a szabad ég alatti (erkély, terasz, kert), védett helyet kínálnia citrusnövényének, az megpróbálkozhat az "igazi" narancs (Citrus sinensis), a mandarin (Citrus reticulata) és a citrom (Citrus limon) nevelésével is.
Kaldeneker György nyolckeres citromja
A citrom kivételével e növényekhez azonban nem olyan egyszerű hozzájutni, pedig rendkívül mutatós, szoliternövényekké nevelhetők.
A grépfrútok (Citrus x paradisi) és a pampelmuzék (Citrus grandis) igényeit nem könnyű kielégíteni. E citrusok gyümölcsei nagyon ritkán érik el a kívánt méretet és minőséget.
Teleltetés
Készítettünk egy rövid útmutatót a téli igényekről:
CITRUSFÉLÉK TELELTETÉSE |
||
Fagytűrő citrusok (-18- 25°C) |
Hidegházi teleltetést igényelnek (5-10°C) |
Melegigényesek (12-18 °C) |
Szabadföldben is áttelelnek, pangó víztől óvjuk, fiatalon takarjuk (dézsában nevelne a 2. csoport igényeihez hasonlóan teleltessük) |
Világos, fagymentes, szellőztethető helyen teleltessük (almát, gyümölcsöt ne tároljunk velük egy helyiségben) |
Világos szobában, télikertben teleltessük, fontos a sok fény, a jó szellőzés, 40-60% pára |
|
|
|
Kinek milyen citrust sikerült életben tartania otthon?