Hogyan termesszünk otthon ehető citrusféléket?

Hogyan termesszünk otthon ehető citrusféléket?

Bemutatjuk a citrusfélék felnevelésének módját, az ehető fajokat és fajtákat és a teleltetés lehetőségeit is. Nem lesz minden savanyú!

Az ehető gyümölcsű citrusok túlnyomórészt a Citrus és a Fortunella nemzetségekből, valamint az ide tartozó fajok hibridjei közül kerülnek ki.

Ezek nemcsak szabadföldben, hanem cserépben, dézsában is nevelhetők, ha gondosan ügyelünk a faj egyedi igényeire. Azok a fajok különösen alkalmasak a dézsában való termesztésre, amelyek a tenyészedényben is gazdagon virágoznak és teremnek, képesek addig fejlődni, míg elérik természetes méretüket, valamint terméseik ízletesek lesznek. Vannak olyan fajok is, amelyek bár virágot és termést hoznak, a gyümölcs mégis kisebb és rosszabb minőségű a vártnál.

Kezdőknek vadcitrom

Aki a citruskedvelők táborának "kezdő" szakosztályába tartozik, vagy egyszerűen nem kíván magának sok problémát a gondozás és teleltetés során, az válassza a vadcitromot (Poncirus trifoliata), vagy annak valamilyen hibridjét. E növények még enyhe, néhány fokos fagyokat is elviselnek, és télen jól érzik magukat akár egy világos és hűvös szobában is. Sajnos e citrusok gyümölcse nem különösebben ízletes, inkább savanykásan kesernyés, fanyarnak mondható. Egyetlen kivétel talán a ´Rusk´ nevű citrancs (Poncirus trifoliata x Citrus sinensis).

Kedvencek: kalamondin és kumkvát

A kalamondin nevű citrusfélével gyakran találkozhatunk a virágüzletekben és a faiskolákban. Kalamondin-narancsnak is hívják, bár termései inkább egy apró mandarinhoz hasonlatosak. Jellemző rá a rendkívül korai virágzás és terméshozás, valamint a gyenge növekedés. Mivel a kalamondin kifejezetten kedveli a szobai klímát, csak ajánlani lehet cserepes, szobai nevelésre. Helyesebb lenne, ha nem törpe-, dísz-, vagy kalamondin-narancsnak, hanem kalamondin-mandarinnak nevezve árusítanák a virágüzletek. Ugyanis valójában egy mandarinféle és a kumkvát kereszteződéséből származik, és hivatalos neve ezért x Citrofortunella mitis. A név előtt álló "x" ebben az esetben arra utal, hogy a növény fajhibrid.

Kalamondin

Gyakoriságban a kalamondint a kumkvát (Fortunella marginata) követi a virágüzletekben: szilva nagyságú gyümölcsei, amelyek vagy teljesen kerekek (marumi kumkvát), vagy tojásdadok (nagami kumkvát), gazdagon díszítik az apró fácskává fejlődő növényt. Ha a termések beértek, akár édes héjukkal együtt is fogyaszthatók. A kumkvátból nevelhetünk formás bokrot, vagy kecses, törzses fácskát.

Akinek módjában áll nyáron a szabad ég alatti (erkély, terasz, kert), védett helyet kínálnia citrusnövényének, az megpróbálkozhat az "igazi" narancs (Citrus sinensis), a mandarin (Citrus reticulata) és a citrom (Citrus limon) nevelésével is.

Citrom
Kaldeneker György nyolckeres citromja

A citrom kivételével e növényekhez azonban nem olyan egyszerű hozzájutni, pedig rendkívül mutatós, szoliternövényekké nevelhetők.

A grépfrútok (Citrus x paradisi) és a pampelmuzék (Citrus grandis) igényeit nem könnyű kielégíteni. E citrusok gyümölcsei nagyon ritkán érik el a kívánt méretet és minőséget.

Teleltetés

Készítettünk egy rövid útmutatót a téli igényekről:

CITRUSFÉLÉK TELELTETÉSE

Fagytűrő citrusok (-18- 25°C)

Hidegházi teleltetést igényelnek (5-10°C)

Melegigényesek (12-18 °C)

Szabadföldben is áttelelnek, pangó víztől óvjuk, fiatalon takarjuk (dézsában nevelne a 2. csoport igényeihez hasonlóan teleltessük)

Világos, fagymentes, szellőztethető helyen teleltessük (almát, gyümölcsöt ne tároljunk velük egy helyiségben)

Világos szobában, télikertben teleltessük, fontos a sok fény, a jó szellőzés, 40-60% pára

 • Vadcitrom (Poncirus trifoliata)
 • Rusk citrancs (P. trfoliata x C. sinensis)
 • citrom (C. limon)
 • narancs (C. sinensis)
 • mandarin (C. reticulata)
 • kumkvat (Fortunella)
 • grépfrút (C. x paradisi)
 • kalamondin (x Citrofortunella mitis)
 • lima (C. aurantiifolia)
 • cédrát (C. medica)
 • Pampelmusz (C. grandis)

Kinek milyen citrust sikerült életben tartania otthon?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR