Termesszünk citromot a lakásban!

Termesszünk citromot a lakásban!

A citromfa kiválóan érezheti magát, ha nem tesszük ki a téli hidegnek. Bőségesen virágzik és méretes, ízletes gyümölcsöt is terem, ha nemes citrommal szemezzük.

A gyümölcsfajok általában melegigényes növények; a tőlünk délebbre fekvő országokban jobban megtalálják életfeltételeiket, a több napfényt, a magasabb hőmérsékletet. Minél északabbra haladunk, annál kevesebb gyümölccsel találkozunk.

Magyarország a déli és északi, meleg és hideg zóna határán fekszik, olyan kedvező körülmények között, ahol a legtöbb gyümölcsfaj nagy változatosságban terem meg. A melegigény kielégítése érdekében azonban már nekünk is különleges művelési módokat kell alkalmaznunk. Amíg például az őszibarackot Dél-Olaszországban hatalmas fákká nevelik, addig nálunk - annak érdekében, hogy elegendő napfényhez és meleghez jussanak a gyümölcsök - katlan alakú koronájúvá kell alakítani. Nálunk a kajszibarackot és körtét még koronás faként, zárt ültetvényekben lehet termelni, de a tőlünk északra fekvő államokban csak a déli falak elé ültetve, redélyfákként élnek meg. A volt Szovjetunió zord klímájú területein olyan formában nevelik a bokrokat, hogy a földre terüljenek; így a hóréteg alatt télen védelmet találnak a nagy hideg ellen.

Citrom (Citrus lemon)

A szubtrópusok örökzöld növénye, amelyet hozzánk legközelebb Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Ciprus szigetén és a volt Szovjetunió déli köztársaságaiban termesztenek.

Az ötvenes évek elején nálunk is nagy citromláz kezdődött. Sokan ugyanis úgy gondolták, hogy úrrá tudunk lenni a természeten és el tudjuk látni magunkat citrommal. Erőnket meghaladó beruházások voltak ehhez szükségesek. Az ország számos helyén mélyített nevelőágyakat készítettek és ezekben igyekeztek a szakemberek - jobb ügyhöz méltó buzgalommal - megoldani azt, amelynek megoldásához hiányoztak a tárgyi feltételek. Néhány évi kísérletezés után be kellett azonban magunknak vallani, hogy a mi körülményeink között a citrom gazdaságosan nem termeszthető. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a házikertekben vagy éppen a házban ne próbálkozzunk meg néhány citromfa felnevelésével és egy-két tucat citrom termesztésével.

Bőségesen virágzik

A citromfa tojás alakú, fényeszöld levelű örökzöld. Ez azt jelenti, hogy egy-egy levele 1-1,5 évig él, majd lehull, és helyette folyamatosan új levelek fejlődnek. Az egészséges növény tehát sohasem lombtalan, még télen is zöld levelek díszítik. Leveleinek felületén olajmirigyek helyezkednek el, ezért ha a levelét összedörzsöljük, jellegzetes, finom citromillatot érezhetünk.

Virágzik

A citrom hajtása végig tövises, rajta a levelek spirálisan helyezkednek el. A virágok tavasszal egyesével jelennek meg, szép, fehér szirmúak, sárga portokkal. Illatuk nagyon kellemes. Az egészséges citromfák bőségesen virágoznak, ezért célszerű a kívántnál több virágot megritkítani és csak annyit hagyni meg, amennyinek a megtermékenyülése kívánatos.

Télen védeni kell

Nálunk az évi középhőmérséklet túlságosan alacsony ahhoz, hogy a citromot - még védett helyen is - egész éven át a szabadban tartsuk. Ezért az a leghelyesebb megoldás, ha a citromfácskát edényben neveljük fel és azt télen szobában, nyáron pedig a szabadban tartjuk.

A citromot magvetéssel szaporítjuk. A magvakat bármely érett, nyers citromból kiszedhetjük, és virágcserépbe vetjük el. 20 C-os hőmérsékleten rövidesen csírázni kezdenek és 2-3 hét múlva kibújik a csíranövényke a földből. Amikor a növény 2-3 lomblevelet hajtott. akkor kiszedjük a földből, visszacsípjük a gyökerét és átültetjük. Az átültetést az első évben még egyszer-kétszer meg kell ismételni.

Szemezve terem

A magról nevelt citromfa vagy egyáltalán nem fordul termőre, vagy igen gyönge minőségű gyümölcsöt terem. Ezért a magoncot alanyként használjuk fel és a következő tavasszal ismert termőképességű anyafákról származó szemmel beszemezzük. A szemzett fácskák már a harmadik-negyedik évben teremni kezdenek. A szemzés tavasszal, a nedvkeringés megindulása után a legsikeresebb; a beszemzett alanyt meleg helyen kell tartani a megeredésig műanyag zacskó védelmében.

A nemes szemből kifejlődő hajtást arasznyi magasságban visszacsípjük, hogy a fácska elbokrosodjék. Ahogy nő, nagyobb cserépbe, majd deszkaládába, csöbörbe vagy félhordóba ültetjük. Az első 4-8 évben évente egyszeri átültetés szükséges; később elég lesz 2-3 évenként átültetni.

A fácskát minden évben meg kell metszeni. A hajtásokat 4 levél felett csípjük vissza, hogy minél több elágazást kapjunk. Az esetleg kitörő, túl erős hajtásokat erőteljesebben metsszük vissza.

A citromfácskát nyáron a kertben félárnyékos helyen tartjuk. Árnyékban a hajtások túlságosan megnyúlnak, közvetlen napfényben pedig olyan erős a fácska párologtatása, hogy túlságosan is gyakori öntözést és permetezést kíván.

Télen a fácskákat fagymentes, nem nagyon világos, alacsony páratartalmú helyiségben (folyosón, üvegverandán) helyezzük el. Ilyen körülmények között a növény élettevékenysége nagymértékben csökken, jól áttelel és a lombja is zöld marad. Az áttelelt növényeket csak a tavaszi fagyok elmúltával helyezzük ki a szabadba, mert különösen a gyümölccsel megrakott fácskák nagyon érzékenyek a hirtelen hőcsökkenésre. A megfázott fákról nem csak a levelek, de a tavasszal fejlődött virágok jelentős része is lehull.

A citromfácska a talaj iránt nem túlságosan igényes. Minthogy a meszes talajt nem tűri, ún. gyepszintföldbe kell ültetni. Az erősen fejlődő fácskákat rendszeresen trágyázzuk. Ehhez a kereskedelemben kapható vegyes műtrágyákat használjuk fel oly módon, hogy 1 liter vízben 1 dkg műtrágyát oldunk fel, és ezzel öntözzük két-három hetenként a citromfa talaját.

A citromjának télen alig van vízigénye; ilyenkor a talajt csak akkor kell megöntözni, ha a felszíne már porszárazzá vált. A vízigény tavasszal természetszerűleg fokozódik, hiszen a hőmérséklet emelkedik, és a növény is több vizet von el a talajból. Ilyenkor tehát bőségesen öntözzünk, lehetőleg permetezzük a fák lombját, sőt időnként a poros leveleket mossuk le. Ügyeljünk azonban arra, hogy a talajt ne öntözzük túl, mert nyirkos talajban a gyökerek könnyen megfulladnak, és ez a fácska pusztulását okozza.

A citromfa érzékeny a szélre : ezért kívánatos a fát félárnyékban, védett helyen elhelyezni.

Megérett

A gyümölcsöket akkor szedjük le, ha azok teljesen kifejlődtek, és színük a zöldből a sárgába megy át. A zölden leszedett citrom tárolás közben is besárgul, viszont a fán megsárgult gyümölcs sem hull le. Ezért aki sokáig akar büszkélkedni citromtermésével, bátran a fán hagyhatja a gyümölcsöket. Egy-egy jól fejlett 8-10 éves citromfán 40-50 gyümölcsöt is számolhatunk, de tudunk olyan citromfáról, amelyen évente rendszeresen 100 gyümölcs is megterem.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR