Egérfarok vagy inkább kígyókonty

Egérfarok vagy inkább kígyókonty

Kígyó fejére vagy egér farkára hasonlítanak különleges virágai, amelyek a talajhoz egészen közel nyílnak. Ültethetjük magaságyba is, hogy szem előtt legyenek.

A kontyvirágfélék családjába tartozó, tudományos néven Arisarum proboscideum levelei családtagjaihoz hasonlóan nyíl alakúak. Eredetileg Spanyolországból származik, ahol a nedves talajú erdők aljnövényzetét alkotja.

Egérfarok

Lombhullató évelő növény, a föld alatti gumóiból hajt ki újra tavasszal. Magassága 10-15 cm, elterülő, 25 cm átmérőjű, ezért nagyon jó talajtakaró növény. De jól mutat cserépben is.

Virága vörösesbarna, hosszú nyúlványban végződő fellevelének alakja egérre hasonlít. A virágok eleinte a levelek alatt rejtőznek, addig a növény szinte észrevehetetlen, de amint a levelek fölé emelkednek, pompás látványt nyújtanak. Március-májusban virágzik a helytő függően.

Egérfarok

Gyorsan szaporítható a gumók szétültetésével. Árnyékos, félárnyékos helyre való, de napos helyen is megél, ha a levegő mindig megfelelően páradús. Savanyú kémhatású, humuszos talajt igényel.

Levelei már nyáron eltűnnek, érdemes megjelölni a helyét, hogy véletlenül ne károsítsuk valamilyen talajmunkával. Ajánlatos az elhalt levelekkel takarni a helyét őszig, hogy a humuszt gyarapítsa a talajban.

Aki szeretne ilyen növényt, az egyelőre csak külföldi csomagküldők kínálatában találhatja meg. Aki tud más beszerzési forrást, feltétlenük jelezze a hozzászólásoknál!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR