Ehető termést hoz a szobanövényként tartható törpe banán

Ehető termést hoz a szobanövényként tartható törpe banán

Melegben érik Medgyesegyházán!

Mi is lehetünk abban a szerencsés helyzetben, hogy szobanövényként vagy dísznövényként választott törpe banánunk gyümölcsöt érlel. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk számára. Mező Imre  családjában már nagyjából két évtizede van ilyen növény, mely szépen terem is. A következőkben ő mutatja be a fajtát, valamint azt is elmondja, mi mindenre kell ügyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy nálunk is jól érezze magát, termést hozzon ez az egzotikus növény. A békés megyei Medgyesegyháza most már nem csak a mézédes dinnyéjéről, hanem a mézédes banánjáról is ismert!

torpe banan eheto termes 02

Kb. 20 éve van a családunkban a Musa tropicana (acuminata)  mint dísznövény. Pontosan már nem emlékszem, hogy vettük vagy kaptuk ajándékba. Ha most venni kellene, akkor az ehető termése miatt választanám ezt a fajtát.

torpe banan eheto termes 03

torpe banan eheto termes 04

Mivel trópusi növény, így igyekezni kell a trópusi éghajlathoz hasonló környezetet megteremteni számára. Ami azt jelenti, hogy legalább 25-28 fokos meleget szeret és magas páratartalmat. Tavasztól őszig a mi klímánkat is kedveli, igaz csak félárnyékos helyen. Ez a faj nem téltűrő, ami azt jelenti, hogy a 10 fok alatti hőmérsékletet nem szereti. Tehát, aki ebben a fajtában gondolkozik, annak számolnia kell azzal a ténnyel, hogy télen fűtött helyre kell vinni. Mi évekig bent teleltettük a lakásban, addig a pillanatig, mikor már annyi volt, hogy nem fértünk tőlük. 2018 januárjában építettünk egy üvegházat, és a legtöbb példányt kitelepítettük.

torpe banan eheto termes 05

Legfőbb jellemzője ezeknek a banánoknak a "törpe" elnevezés, ami kicsit csalóka, mert képes 4 méteres magasságot is elérni. De aki lakásban tudja megoldani a teleltetést, annak javaslom, hogy cserépben tartsa, igaz elég nagy edény kell neki, hogy jól érezze magát, de így csak a 2 méteres magasságot éri el.

torpe banan eheto termes 06

A növény gondozása egészen egyszerű. A cserépben tartott banán locsolását jelenti 2-3 naponta, a laza, tőzeges föld éppen csak nedvesen tartása a cél. A túlöntözést és a pangó, állott vizet nem szereti, és könnyen elpusztul. Üvegházba, szabadföldbe ültetett példányokat naponta kell locsolni. Nagyságtól függően ez akár napi 10-15 liter vizet is jelenthet. Tápoldatozása magas foszfortartalmú szerves vagy műtrágyával célszerű. Betegségekre nem kimondottan hajlamos, de képes átvenni a pl. mellé ültetett növény élősködőit. Ha valami nem tetszik a banánnak, azt azonnal jelzi levélszáradással vagy levélsárgulással.

torpe banan eheto termes 07

Termést a cserepes növény 2-3 évesen hoz, ha a hőmérsékleti viszonyok kedvezők számára. Van, hogy akár 5-6 évig is elhúzódhat. Könnyen ki lehet figyelni, hogy mikor fog virágot hozni. A cserepes banán miután elérte a kb. 2 méteres nagyságát, elkezd kisebb leveleket növeszteni, majd az utolsó középső levelek szoros ölelésében hozza meg a virágot. Súlyából adódóan a virág szárastul lekonyul, és ahogy nyílik a virág, minden szirom alól előbújnak a kis banánok.

torpe banan eheto termes 08

torpe banan eheto termes 09

Az üvegházi banánnál is ugyanez a folyamat, csak minden kétszer gyorsabb és nagyobb. 4 méteres magasságnál virágzik, és ez már 1-1,5 éves korban megtörténik. Fontos tudnivaló, hogy a banán életében egyszer terem, és termés után az anyanövény elpusztul. De ez idő alatt rengeteg sarjat hoz gyökérről és így oldja meg a fajfenntartást. A törpe banán termése nem tartalmaz olyan magot, amit csíráztatni lehetne.

torpe banan eheto termes 10

torpe banan eheto termes 11

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR