Így telel a pálma Gyulán

Így telel a pálma Gyulán

Kint a kertben, mégis fagytól védve.

A kanári datolyapálma, ahogyan a neve is mutatja, a Kanári-szigetekről származik, az ottani éghajlaton és hőmérsékleti viszonyok között érzi jól magát. Itthon is többen megpróbálkoznak a tartásával, ennek többnyire az az ára, hogy fagymentes helyre kell telente költöztetni. Azonban ha a növény már elég idős és termetes, az áthelyezése nehézkes lehet, de megfelelő méretekkel rendelkező helyet találni számára sem feltétlenül egyszerű. Roli Gyulán úgy döntött, a pálmának a kertben a helye nem csak nyáron, hanem télen is, a téli védelméről pedig egy "pálmára szabott" fűtött, mobil fóliaház segítségével gondoskodik.

7-8 éve nevelgetek pálmákat (Phoenix canariensis)  a kertemben, most annak szeretném a takarását megosztani Önökkel, ami 6 éve van nálam kiültetve.  Békés megyében, Gyulán van az én kis "nyugalom-szigetem".

palmak teli takarasa 02
Meg van nyírva a pálma, hogy könnyebben össze tudjam kötni a koronáját, hogy beférjen a házikóba. 15 levelet vágtam le róla, de így is maradt rajta 27.

Az ötlet onnan jött, hogy a barátomnál láttam egy képet, és az alapján próbáltam megvalósítani az én házikómat. Ezt a takarást a pálma első tele óta használom.

palmak teli takarasa 03

A váz alapja 10×10 cm-es fa gerenda, ami egy 180×180 cm-es alapra, 4,7 m magasságúra van készítve. Kicsit előre gondolkoztam, hogy ne keljen 1-2 évente toldani a házat, mert így gyengíteném az építményt.

palmak teli takarasa 04

Erre a vázra vannak felfúrogatva a kazettás fóliás oldalak, amelyek 5×5-ös palafából vannak készítve. Két részlet kerül fel oldalanként. Mindkét oldal fóliával van borítva (s1 fóliát használtam), így van 5 cm légkamrám, ami szigetelés szempontjából tökéletes. A teteje pedig 1 cm-es polikarbonát.

palmak teli takarasa 05

Fűtésre 1500 wattos ventilátoros hősugárzót használok, amit termosztáttal vezérelek. Mínusz 2 foknál kapcsol be, plusz 8-nál meg le. Mínusz 10 fokban 10 perc alatt fűti fel a házat és majd 15-20 perc múlva indul újra.

palmak teli takarasa 06
A fűtést vezérlő termosztát

A takarás elkészítésében egy barátom segített a kis csapatával. Az ácsok munkája nyomán így egy nap alatt ált az egész. Ha nem mesterember készíti, szerintem 2 nap alatt meg lehet valósítani a kis építményünket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR