Videón az indián banán szürete, kóstolója – nem másutt, itt, Magyarországon!

Videón az indián banán szürete, kóstolója – nem másutt, itt, Magyarországon!

Pár gyors gondolat Harcz Endrétől egy, az érési szezonban gyorsan fogyó egzotikus gyümölcsről.

Az indián banán az annónafélék családjába tartozó gyümölcsfaj, Észak-Amerikából származik, az ott élő indiánok kedvelt gyümölcse volt. Gyümölcse trópusi ízvilágú, a banán, a mangó az ananász ízére hasonlít, rendkívül finom gyümölcs.

indian banan szuret kostolo 03

Az indiai banán igazi túlélő

-30 fokig bírja a hideget, azaz nálunk abszolút téltűrő.

Árnyékos helyre kell ültetni, nem szereti a tűző napot, ha van a kertben, udvarban félárnyékos hely, például ahol a délutáni tűző nap csak kevésbé éri, oda ültessük. Ha ilyen nincs, és csak napra tudjuk ültetni, első évben érdemes árnyékolni, például többrétegű hálót lehet fölé tenni.

Csak oltott, nemes, öntermő fajtát szabad ültetni, a magról kelt növényei egyedül nem is teremnek, párban is rosszul kötnek, kézi beporzás mellett sem teremnek kielégítően. Tőlem ezért biztosan jól termő, öntermő oltványt lehet kapni.

Tavaszi virágzásakor minimális, ecsettel történő kézi beporzással nagyon sok gyümölcsöt tud teremni.

indian banan szuret kostolo 04

Ilyen az indián banán gyümölcse

Gyümölcse rendkívül tápláló, mivel gyomrunknak még ismeretlen, akinek először fordul termőre a fa, ajánlatos eleinte naponta csak 1-2 gyümölcsöt elfogyasztani, mert ritka esetben ugyan, de különösen érzékeny személyeknél emésztőszervi panaszokat okozhat.

Héját és magját nem szabad megenni, mert enyhén mérgezőek.

Gyümölcse krémes, pudingos állagú, rendkívül ízletes, illata nagyon kellemes.

A növény viszonylag lassan nő, és mivel árnyékkedvelő, kis udvarokban, túlzsúfolt kertekben is elfér. Permetezni nem kell, néha előfordul, hogy hernyó vagy csiga rágja a levelét, de komoly kártevője nincs.

indian banan szuret kostolo 02

Hasznos tudnivalók, szaporítóanyag beszerzése

Aki kedveli és követi az oldalamat, értesülhet az indián banánnal kapcsolatos tennivalókról, például a gyümölcs fogyasztásával, a kézi beporzásával, ültetésével és egyéb tudnivalókkal kapcsolatos videókat teszek fel. Továbbá az oldalon a kiviről, a fügéről és a kákiról (datolyaszilváról) is sok információt osztok meg.

Ezekről a növényekről nagyon sok hibás leírás található, kevés hiteles, pontos, szakszerű információ van az interneten, ezt a hiányt igyekszem pótolni az oldalammal, és szaporítóanyagot is lehet nálam kapni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR