Így lesz egy mangómagból mangófácska

Így lesz egy mangómagból mangófácska

Kétféleképp is csírázásra serkenthetjük.

Talán nem mindenki tudja, hogy a mangómag viszonylag egyszerűen növénnyé nevelhető otthon egy cserépben is. Az egzotikus, Indiából és Délkelet-Ázsiából származó mangófácska buja zöld vagy elegáns lila leveleivel díszít. Az így nevelt növény nem terem, mivel nálunk ehhez túl alacsony a hőmérséklet, de szobanövényként mutatós.

Kiindulásként válasszunk egy nagyon érett biomangót, amit akár a zöldségesnél is beszerezhetünk. A nem biogyümölcsöt sokszor csírázásgátlóval kezelik, ezért ha nem kapunk biomangót, jobb, ha kertészetben próbálunk magot beszerezni.

Először távolítsuk el a magról a gyümölcshúst és hagyjuk némileg megszáradni a magot, végül egy éles késsel óvatosan nyissuk fel a hegyétől, a hosszú oldalon. A mag úgy néz ki, mint egy nagy, lapított bab. Ez a mangómag, aminek frissnek és barnának vagy fehéres-zöldnek kell lennie, ha viszont szürke és összezsugorodott, akkor már nem képes csírázni. Érdemes a munkához kesztyűt viselni, mert a mangóhéj olyan anyagokat tartalmaz, amelyek irritálhatják a bőrt.

A mag csírázását kétféleképp ösztönözhetjük. Az egyik megoldás, hogy kiszárítjuk a magot, ehhez papírtörlővel alaposan megtöröljük, újságpapírra tesszük és napos, meleg helyen szárítjuk. Kb. 3 hét múlva a magot kissé fel kell tudni nyomni. Vigyázzunk, nehogy eltörjük! Felbontott állapotban még egy hétig hagyjuk száradni, mielőtt elvetjük.

A másik lehetőség, hogy beáztatjuk a magot. Ehhez először megsértjük, vagyis óvatosan késsel megkarcoljuk vagy csiszolópapírral finoman megdörzsöljük. Ezt követően 24 órára vízzel teli edénybe tesszük. Másnap nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába csomagolva egy fagyasztós zacskóba tesszük. Egy-két hét meleg helyen történő pihentetés alatt csírát és gyökeret kell növesztenie.

mango magbol facska 02

A már hajtás- és gyökérkezdeménnyel rendelkező mangómagot kb. 20 cm mélyen ültessük egy cserép föld, homok és érett komposzt keverékébe. A közeget tartsuk nedvesen, kb. 4-6 hét múlva jelenik meg a kicsi mangófa. Amikor jól begyökeresedett, átültethetjük nagyobb cserépbe.

A trópusi élőhelyükön a mangófák akár 45 méter magas, 30 méteres koronaátmérőjű óriásokká is nőhetnek! Nálunk természetesen nem lesznek ekkorák, de érdemes megfelelő fajtát választani. Ha cserepesként neveljük, ajánlható az amerikai Cogshall fajta, amely mindössze 2 méter magasra tör. Léteznek emellett különféle törpemangó fajták is.

mango magbol facska 03

Nyáron a növényt kitehetjük a szabadba, szélvédett, napos helyre, például a teraszra. Ha a hőmérséklet 15 °C alá süllyed, be kell ismét hoznunk. Nem ajánlott viszont a kertbe kiültetni a melegkedvelő növényt, nem csak a tél miatt, de azért sem, mert hamar dominálhat a gyökereivel és elnyomja a többi növényt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR