Magyarország kontinentális éghajlatának sajátosságai különleges kihívást jelentenek azoknak, akik trópusi növényeket szeretnének termeszteni a kertjükben.
A forró nyarak és a hideg telek váltakozása miatt ezek a növények gondos odafigyelést és felkészülést igényelnek, hogy túléljék az időjárás változásait. Azonban egyre több elhivatott kertész vállalkozik arra, hogy a trópusi vidékek egzotikus szépségeit meghonosítsa az Alföldön. Számos kertészeti módszer és ötlet segíthet abban, hogy a trópusi növények ne csupán túléljék, de virágzóan fejlődjenek a magyar kertekben, és mindezt egyre többen bizonyítják sikerrel.
Az alábbiakban Czakó Imre olvasónk bemutatja, hogyan alakított ki egy fenntartható trópusi növénygyűjteményt saját kertjében, különös figyelmet fordítva arra, hogy a növények alkalmazkodjanak a magyarországi éghajlati körülményekhez.
"Körülbelül 2010-ben, gimnazista koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni a trópusi növényekkel. Azóta több különböző növénytípust tartottam, de az utóbbi időben leginkább a nagy levelű és ehető trópusiak irányába kanyarodtam el. Ezek a növények főleg elefántfülek (Alocasia, Colocasia), amelyeknek minden része ehető, a trópusokon gyakran taró néven elterjedt étkezési növények.
A másik nagy szenvedélyem a banánfélék. Ezek között sok olyan van, amelynek nem ehető a termése, de én kifejezetten az ehető termést hozó fajtákat gyűjtöm. A gyűjtés egy dolog, de évek óta sikeresen be is érnek nálam, így saját banánt ehet a családom. Felsorolni hosszadalmas lenne, de mára 16 különböző termő banánom van, illetve még néhány, amelyek csak díszváltozatok.
Ezek mellett egyéb trópusi gyümölcstermőim is vannak, mint például ananász, illetve termő citrusfélék, amelyeket szintén rendszeresen eszünk. Emellett vannak olyan különlegességek is, amelyek nálunk jól bírják a telet, és egész évben ki vannak ültetve. Ilyenek többek között a kivi, indián banán, gránátalma, datolyaszilva, füge és japán naspolya.
A legtöbb növény tavasztól őszig a kertbe van kiültetve, majd ősszel a fagyok előtt kiásom, cserépbe kerülnek, és fűtött fóliában várják a következő tavaszt. A kerti talajt télire zöldtrágya-növényekkel vetem be, amelyek tápanyagokkal gazdagítják a talajt, illetve a szerkezetét is javítják. Tavasszal, a kiültetéskor a növények alá marhatrágyát rakok, majd a talajt őszig vastagon mulcsolom lombbal. Ennek több előnye is van:
- takarja a talajt, ezáltal lassabban szárad ki;
- folyamatosan bomlik, tápanyagokkal gazdagítva a talajt, illetve a talajéletet;
- gyomlálni szinte egyáltalán nem kell; és
- védi a talaj felső rétegét a felmelegedéstől, ami a nyári nagy melegekben nagyon fontos.
Amikor a kertben vannak a növények, lényegében nem kell kártevőkkel, kórokozókkal számolni. Téli időszakban már előfordulnak, de lényegében minden kártevőnek megvan a maga természetes ellensége, amelyeket itthon is be lehet szerezni, így teljesen bio módon lehet védekezni."
Imre kitartó munkája és elhivatottsága megmutatja, hogy Magyarországon is lehetséges olyan kertet kialakítani, amely tele van trópusi növényekkel. Bár az ilyen növények gondozása sok időt és figyelmet igényel, a végeredmény nemcsak lenyűgöző látvány, de gyakorlati haszonnal is jár, hiszen saját termesztésű trópusi gyümölcsök kerülhetnek az asztalra.
Ezek a trópusi növények egyedi mikroklímát hoznak létre, amely hozzájárul a kert diverzitásához, miközben Imre saját családja számára is lehetőséget teremt arra, hogy változatos és egészséges élelmiszerekhez jusson. Az ilyen típusú kertészet inspirációként szolgálhat mindazok számára, akik mernek nagyot álmodni, és nem félnek a kihívásoktól. Mert bár trópusi növényeket nevelni az Alföldön nem egyszerű feladat, az eredmény minden nehézségért kárpótol.