Élő növény postázása: tippek, tanácsok, hogy épségben érkezzen meg!

Élő növény postázása: tippek, tanácsok, hogy épségben érkezzen meg!

Így tegyünk, hogy a címzettet ne érje csalódás.

Sok hobbikertész, illetve gyűjtő szenvedélye az élő növények csereberéje. Ezt nagyban elősegítik a neten fellelhető különböző kertészeti fórumok, csoportok. A növény feladása azonban gondos előkészítést és megfelelő csomagolást igényel. Egy-egy kerti vagy szobanövénynek az ország egy másik, távoli pontjára történő feladása alapvetően egyszerű, mindazonáltal a legjobb, ha az utaztatás lehető leggyorsabb módját választjuk. Ha történetesen az országhatáron túlra küldenénk a növényt, mindenképpen nézzünk utána annak is, hogy a jogszabályok szerint ez egyáltalán lehetséges-e, milyen esetleges megszorítások, korlátozások vonatkoznak a növényküldésre. Érdemes tehát megtanulnunk, hogyan kell becsomagolni és feladni egy élő növényt; a feladó és a címzett is értékes tapasztalatokkal gazdagodhat ezáltal a jövőre nézve.

elo noveny postazasa 04

Az élő növény postázásának szabályai

A növény sikeres postázása a gondos csomagolás függvénye, emellett elengedhetetlen a növény akklimatizálása, valamint a több napra elegendő mennyiségű vízzel való ellátása. Nyári kánikulában vagy téli fagyban történő postázás esetén a növény hasznára válik valamilyen hőszigetelés. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasnunk a feladáshoz igénybe venni kívánt csomagküldő szolgálat weboldalán található információkat. A lényeg, hogy elsajátítsuk a szükséges ismereteket ahhoz, hogy a feladott növény a lehető legjobb állapotban, a lehető legkisebb károsodás árán érkezhessen meg a fogadó félhez.

Az élő növények szállításának több fő szabálya van. A növény előkészítése, becsomagolása, felcímkézése, a csomagküldő cég kiválasztása, no meg a gyorsaság mind lényeges szempontok.

elo noveny postazasa 02

A növény előkészítése az utazásra

Az előkészítés a növény talajból történő kiemelésével és a felesleges föld óvatos lerázásával kezdődik. A gyökereket azonban ne mossuk le, mivel a rátapadt maradék földben található mikrobák csökkentik az új talajba történő ültetés miatt a növényt érő stresszhatást. A növény gyökérzetét csomagoljuk be több réteg benedvesített papírtörlőbe, majd húzzunk rá műanyag zacskót. Ha hosszú útra készül a növény, a vízhez adjunk egy teáskanál vízgyöngyöt, más néven hidrogolyót, amely zselés állagú közeggé alakul. Természetesen ez esetben is szükséges a bezacskózás. Az esetleges sérülések megelőzése érdekében a növény lombját, hajtásait növénykötözővel vagy hajgumikkal fogjuk össze, rögzítsük egymáshoz. A levelek és a szárak további védelmét szolgálja az újságpapírba történő betekerés is.

A növény becsomagolása

Olyan dobozt válasszunk, amely elég erős ahhoz, hogy az út során ellen tudjon állni annak, ha nem éppen kesztyűs kézzel bánnak vele. Magyarán szólva, kibírja a nagyobb ütődéseket, koccanásokat is. Előfordulhat ugyanis, hogy az út során a doboz leesik, véletlenül belerúgnak, ide-oda dobálódik. Ha tehát szeretnénk, hogy a növény egy darabban érkezzen meg, olyan dobozt válasszunk, amelyik kibírja ezeket a finomnak nem mondható külső behatásokat.

A doboz méretének kiválasztásánál fontos, hogy épp csak akkora legyen, hogy pont beleférjen a növény. Ne maradjon tehát benne felesleges szabad tér, mivel ez lehetővé teszi, hogy a mozgatás során a növény ide-oda csúszkáljon. Ha a doboz mégis nagyobb egy kicsivel a kelleténél, a legjobb, ha körbepárnázzuk a növényt. Erre használhatunk többek között újságpapírt vagy térkitöltő polisztirol habot. Ha aggódunk amiatt, hogyan fognak bánni a dobozzal és nem nyílik-e ki véletlenül, műanyag pántolószalaggal is erősítsük meg pár helyen.

Végül ne felejtsük el felcímkézni a növényt, azaz egy papírlapra ráírni a pontos nevét és rögzíteni azt a növényhez. Ha cserepes növényt postázunk, buborékfóliával védjük a cserepet, a növény tövéhez pedig vastag kartonpapírból vágjuk ki egy kerek gallért, hogy a föld ne szóródjon ki a cserépből. A biztonság kedvéért erre húzzunk nejlonzacskót is, amelyet jól zárjunk le a növény szára körül. Ha lehetőség van rá, a növényt álló helyzetben helyezzük el a dobozban, és mindenképpen írjuk rá a dobozra, hogy melyik a teteje. A legegyszerűbb, ha előre beszerzünk néhány darab öntapadó "DOBOZ TETEJE"  matricát. Érthető módon a cseréppel és földdel együtt történő feladás nagyban megdrágíthatja a feladást.

elo noveny postazasa 03

A csomag feliratozása

A csomagot jól láthatóan lássuk el az "Élő növény"  és "Romlandó"  feliratokkal vagy matricákkal, hogy a szolgáltató alkalmazottai tisztában legyenek a tartalmával és a megfelelő kímélettel és odafigyeléssel bánjanak azzal. Bár ez önmagában még nem garantálja a csomag sértetlenségét, a csomagkezelők nagy többségét arra ösztönzi, hogy különös gondot fordítsanak a csomagra.

Alapvető, hogy a címzett nevén és pontos címén kívül a saját nevünk is címünk is szerepeljen a csomagon, mint feladóé. Ha egy, már korábban használt dobozba csomagoljuk a növényt, ügyeljünk arra, hogy a régi címkék, matricák, feliratok el legyenek távolítva vagy be legyenek satírozva, hogy ne legyenek olvashatók. Nyilvánvalóan azt senki sem szeretné, hogy a csomag végül rossz helyen kössön ki.

Mikor és hogyan postázzunk növényt? Hogyan válasszunk szolgáltatót?

Alapesetben a lakóhelyünkhöz közeli postahivatalban adhatjuk fel az élő növényt. A postán kívül természetesen számos egyéb csomagküldő cég is a rendelkezésünkre áll. A cél, hogy ezek között megtaláljuk azt, amelyik a növény célba juttatását a legrövidebb időn belül, egyúttal a legbiztonságosabb módon képes megoldani. Postán történő feladás esetén célszerű az 1 munkanapos időgaranciát adó expressz csomagküldést választanunk.

Ha gyakran postázunk élő növényt, olyan csomagküldőt is választhatunk, amelyik házhoz jön a növényért. Ezzel is lerövidíthetjük a növényt érő megpróbáltatások idejét.

Arról se feledkezzünk meg, hogy van olyan csomagküldő szolgálat, amelyik munkaszüneti napokon nem kézbesíti a feladott csomagokat. Ezért annak érdekében, hogy a növény a lehető legrövidebb időt töltse dobozban, a legjobb, ha a hét elejére – hétfőre vagy keddre – időzítjük a feladását. Ezzel elkerülhetjük, hogy adott esetben egy egész hétvégét vesztegeljen feleslegesen bedobozolva.

Végezetül, ne felejtsük el megnézni, milyen időjárást jósolnak a meteorológusok a feladás napjára és az azt követő napokra a saját otthonunk és a címzett lakóhelye környékére. Várjunk a feladással, ha egyik vagy mindkét helyen szélsőséges időjárás várható. Kár lenne azért elveszítenünk egy növényt, mert egy kánikulai napon túl sok időt tölt a csomagküldő szolgálat járművének 38 °C-ra felhevült rakterében, vagy elfagy a címzett tornácán, amíg az illető hazaér a munkából.

A különböző növények csereberéje szórakoztató és gazdaságos módja tehát annak, hogy ritka vagy egyedülálló példányokra tegyünk szert. Ha megfelelően csomagoljuk be azokat, nagy eséllyel épségben fognak célba érni, hogy immár az új tulajdonosuknak szerezzenek nem kevés örömet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR