Eper(!)dzsem, az eperfa fekete-fehér ajándéka

Eper(!)dzsem, az eperfa fekete-fehér ajándéka

Az eperfa terméséből lekvárt főzni elég izgalmas feladat. Na nem azért, mintha bonyolult volna, inkább a dolog különleges és ritka jellege miatt. A legfontosabb tudnivalók.

Van két eperfánk a kertben, és olyan gazdagon termettek, hogy arra jutottunk: muszáj megmentenünk a rengeteg érett gyümölcsből annyit, amennyit csak tudunk. Nagyon egyszerűen készíthetünk belőle például dzsemet. Régebben meglehetősen bonyolult műveletnek tűnt, de van néhány alapszabály, amiről akkoriban még nem tudtunk.

eperdzsem 01

eperdzsem 02

- A cukor tartósítja a gyümölcsöt; általában 80 g cukrot javasolnak 100 g gyümölcshöz. Mi többnyire 50 g cukrot használunk, és teljesen jól működik a dolog.

- A pektin fontos a dzsem megfelelő állagának eléréséhez, kellően besűrűsíti a dzsemet. A pektin egy természetes zselésítő anyag, igen sok gyümölcsben megtalálható jelentős mennyiségben. Ilyenek pl. a körte, alma, szilva, egres, narancs és az egyéb citrusfélék, míg a puhább gyümölcsökben, mint például a bogyósok és a szőlő, kevesebb pektin található.

- Tehát ha puhább gyümölcsből készítünk dzsemet, figyeljünk arra, hogy mindenképpen kerüljön bele megfelelő mennyiségű pektin.

- A savas környezet olyan pH-értéket teremt, amelyben a pektin jobban ki tudja fejteni a hatását, így a készülő dzsemhez mindenképpen adjunk egy kis citromlevet vagy citromsavat.

Faeper

Az eperdzsem elkészítése

Mennyiség: 2 kisebb befőttes üveg
Előkészítés: 5 perc
Főzés: kb. 40 perc

Hozzávalók

- 500 gramm fehér vagy fekete eper (Morus alba v. Morus nigra)
- 250 gramm cukor
- 1 db közepes citrom kifacsart leve
- pektin
- 2 db kisebb befőttes üveg vagy ilyen szép, dekoratív üvegek, ha ajándékba is adunk belőle

Elkészítés

1. Ami a pektint illeti, ha éppen nincs otthon, házilag is készíthetünk. Persze előfordulhat, hogy nem sikerül tökéleteset alkotnunk és számoljunk a plusz művelettel járó extra idővel és hozzávalókkal is. Egy kis lábasba öntsünk vizet, tegyük bele 2 alma csumáját, lehámozott héját, valamint néhány citrommagot, és főzzük kb. 10 percig.

Az egyszerűbb és biztosabb megoldás, ha készen vásárolunk pektint. Egy doboz elegendő 10 kg gyümölcshöz.

2. Az epret tegyünk egy megfelelő nagyságú lábasba. Adjuk hozzá a pektint a citrom levével és a cukorral együtt. Alacsony lángon kezdjük főzni. Fontos mozzanata a dzsemkészítésnek, hogy tudjuk, mikor van készen: egy kanálnyi dzsemet tegyünk egy kistányérra, majd 2 percre tegyük a fagyasztóba. Kivéve a hideg zsemet vágjuk félbe, és ha a két fél nem esik össze, kellően szilárd az állaga, akkor elkészült a dzsem.

3. Sterilizáljuk az üvegeket: tegyük a mosogatóba és töltsük tele forró vízzel egészen a peremig. A kupakokat szintén sterilizáljuk. Kb. 5 perc elteltével kiönthetjük az üvegekből a vizet.

4. Töltsük meg az üvegeket a dzsemmel (ha azt szeretnénk, hogy egy kicsi se menjen félre, használjunk betöltő tölcsért), majd jó szorosan zárjuk le az üvegeket.

Ha valakinek más receptje is van eperre, szeretettel fogadjuk a hozzászólásokban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR