Javában dübörög a birs szezonja, így egy otthon is könnyen elkészíthető, finom lekvár főzését mutatjuk be a boldog birstulajdonosoknak.
Ennek a lekvárnak az elkészítése sem igényel különösebb szakértelmet (a korábbi birsalkotás receptje itt olvasható), az eredmény ugyanakkor megér minimum egy vállveregetést.
Hozzávalók:
1,5 kg birs (főzve)
0,5 kg cukor
2 narancs leve
1 narancs héja reszelve
Elkészítés:
A birset felkockázzuk, megfőzzük, majd pürésítjük. Történhet ez botmixerrel, turmixgéppel, vagy (most kaptuk az ötletet facebookon, köszönjük!) nagylyukú húsdarálón le is darálhatjuk. A cukorral és a naranccsal összekeverjük, majd addig rotyogtatjuk, amíg a cukor felolvad és az egész lekvár át nem forrósodik. Jöhetnek az üvegek, majd a fejjel lefelé fordítás.
Aki merész (én az voltam), az egyik narancsot vérnarancsra is lecserélheti. A lekvár színe ekkor enyhén rózsaszínessé válik, így az ízélmény mellé még vizuális impulzust is kapunk.