Aki hozzá tud jutni néhány birs gyümölcshöz, mézzel és fahéjjal, valamint egy kis sütőtökkel finom lekvárt főzhet belőle. Akár karácsonyi ajándék is lehet!
A történet ott kezdődik, hogy adott egy 3 méteres birsalmafa, amely minden hanyagolásunk ellenére évente sok-sok kilónyi terméssel „büntet". Nyersen a birs nem kimondottan kellemes ízű gyümölcs, és mivel belém sulykolták anno, hogy nem dobunk ki semmit, így nem marad más lehetőség, mint a gasztronómiai úton való elpusztítása. Ha a birsalmasajtra már nézni sem tudunk (azért itt egy recept), jöhet a B-terv, rottyantsunk lekvárt, az tovább eláll és praktikusabb is, mert tovább lehet passzolni a szerencsés ismerősöknek.
Mivel úgyis közeledik az adventi szezon, legyen igazán ünnepi ízvilága az alkotásnak! Ezért olyan recepttel próbálkoztam, amely instant karácsonyi hangulatot teremt. Így esett a választás a mézre és egy fahéjban bővelkedő fűszerkeverékre.
Hozzávalók:
- 70 dkg birsalma (főtt)
- 70 dkg sütőtök (főtt)
- 50 dkg méz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (nem púpozott)
Elkészítése (mely méltán pályázik a pofonegyszerű jelzőre):
A birsalmát megmossuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük (izmosabb versenyzők krumplinyomóval is próbálkozhatnak). Nem baj, ha maradnak nagyobb gyümölcsdarabok, annál izgalmasabb lesz a lekvár.
A sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük, majd elkeverjük a birspürével. Hozzáadjuk a mézet, a citromot (győződjünk meg róla, hogy nem kezelt a héja!) és a fűszerkeveréket.
Ha sikerült a homogenizálás, jöhet a tűzhelyen kavargatás, egészen addig, amíg az egész rotyogni kezd (10-15 perc). Ekkor kezdjünk óvatosak lenni, mert a birslekvárunk simán kilőhet a fazékból, nem kis égési sérülést okozva. Szerencsére a birs olyan gazdag pektinben, hogy nem lesz probléma a végeredmény állagával.
Üvegekbe töltjük, majd 10 percre fejjel lefelé fordítjuk. Ezzel meg is oldottuk a tartósítást, jöhet a nyalakodás vagy ajándékozás. Birstermés feldolgozása letudva, viszlát gyümölcsfa jövőre, win-win!