Birsből házi lekvár készítése

Birsből házi lekvár készítése

Aki hozzá tud jutni néhány birs gyümölcshöz, mézzel és fahéjjal, valamint egy kis sütőtökkel finom lekvárt főzhet belőle. Akár karácsonyi ajándék is lehet!

A történet ott kezdődik, hogy adott egy 3 méteres birsalmafa, amely minden hanyagolásunk ellenére évente sok-sok kilónyi terméssel „büntet". Nyersen a birs nem kimondottan kellemes ízű gyümölcs, és mivel belém sulykolták anno, hogy nem dobunk ki semmit, így nem marad más lehetőség, mint a gasztronómiai úton való elpusztítása. Ha a birsalmasajtra már nézni sem tudunk (azért itt egy recept), jöhet a B-terv, rottyantsunk lekvárt, az tovább eláll és praktikusabb is, mert tovább lehet passzolni a szerencsés ismerősöknek.

Mivel úgyis közeledik az adventi szezon, legyen igazán ünnepi ízvilága az alkotásnak! Ezért olyan recepttel próbálkoztam, amely instant karácsonyi hangulatot teremt. Így esett a választás a mézre és egy fahéjban bővelkedő fűszerkeverékre.

Hozzávalók:

  • 70 dkg birsalma (főtt)
  • 70 dkg sütőtök (főtt)
  • 50 dkg méz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (nem púpozott)

Birslekvár

Elkészítése (mely méltán pályázik a pofonegyszerű jelzőre):

A birsalmát megmossuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük (izmosabb versenyzők krumplinyomóval is próbálkozhatnak). Nem baj, ha maradnak nagyobb gyümölcsdarabok, annál izgalmasabb lesz a lekvár.

Birslekvár

A sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük, majd elkeverjük a birspürével. Hozzáadjuk a mézet, a citromot (győződjünk meg róla, hogy nem kezelt a héja!) és a fűszerkeveréket.

Ha sikerült a homogenizálás, jöhet a tűzhelyen kavargatás, egészen addig, amíg az egész rotyogni kezd (10-15 perc). Ekkor kezdjünk óvatosak lenni, mert a birslekvárunk simán kilőhet a fazékból, nem kis égési sérülést okozva. Szerencsére a birs olyan gazdag pektinben, hogy nem lesz probléma a végeredmény állagával.

Birslekvár

Üvegekbe töltjük, majd 10 percre fejjel lefelé fordítjuk. Ezzel meg is oldottuk a tartósítást, jöhet a nyalakodás vagy ajándékozás. Birstermés feldolgozása letudva, viszlát gyümölcsfa jövőre, win-win!

Birslekvár

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR