Ezek a növények az árnyékos balkont is virágpompával díszítik

Ezek a növények az árnyékos balkont is virágpompával díszítik

A begóniától a páfrányokig.

Nem kell lemondanunk a növényekről akkor sem, ha északi fekvésű erkélyünk, balkonunk van, vagy fák, épületek árnyéka vetül a területre.

Az árnyékos balkonok sztárjai közé tartoznak a begóniák, amelyek fáradhatatlanul virágoznak, ha megfelelően kezeljük őket. Nagy választékot találunk színekből, formákból fajtákból a kereskedésekben. Vannak teltvirágúak, bokros növekedésűek, de ámpolnanövényeket is választhatunk, ha inkább a plafonról lógatnánk alá egy tartót. A begóniák többsége szép, fényes levelével is díszít. Ezek a növények érzékenyek az erős szélre, a húsos hajtások könnyen letörnek, így mindenképp védett helyet keressünk számukra.

arnyekos balkon viragpompa 02

Az új-guineai nebáncsvirág virágözöne vetekszik a begóniák pompájával. A könnyen kezelhető balkonnövény kompakt, bokros növekedésű, akárcsak a törpe nebáncsvirág, a virágjai azonban nagyobbak. A nemesítőknek hála ez a növény is számos színváltozatban létezik már: a fehértől a rózsaszínen keresztül a pirosig, narancssárgáig, liláig. Sőt, még kétszínű fajták is akadnak! Az elegáns megjelenésű növény érzékeny a hidegre, ezért ne tegyük ki túl korán a szabadba.

arnyekos balkon viragpompa 03

Ugyancsak jól tűrik az árnyékot a fuksziák. A romantikus hangulatot árasztó, harangalakú virágaik egyediek: 4 csészelevél öleli körbe az általában más színű virágkoronát. A bájos növény mind feltörő növekedésű, mind csüngő hajtású változatban beszerezhető.

arnyekos balkon viragpompa 04

Szerkezetükkel és formájukkal a fűfélék változatosságot hoznak a növények közé Az árnyékot jól toleráló sásfélék és a perjeszittyó vékony, filigrán levelekkel díszítenek. A levéldísznövények is jól töltik ki a rendelkezésre álló teret: a különféle színes, zöld, vörös, rózsaszín levelű virágcsalánok biztosan odavonzzák a szemet. Rendkívül mutatós tud lenni a kerek repkény. A hajtások extrém hosszúra nőnek, így az első évben akár 2 méteres „szakáll” is kilóghat az erkélyünkről.

arnyekos balkon viragpompa 05

arnyekos balkon viragpompa 08
Patrick Standish

A nagy edényekbe, cserepekbe, dézsákba akár évelőket is ültethetünk, például árnyliliomot, amely nagy, dekoratív leveleket hoz, sötétzöld, zöld-fehér vagy szürkéskék színben. Harangalakú virágai finoman illatosak. Hasonlóan nőnek az örökzöld páfrányok is, például az erdei bordapáfrány, amely még a legsötétebb sarokban is túlél. Valamivel több fényt igényel a kerti hortenzia. Az impozáns szoliter fehér, rózsaszín vagy világoskék viráglabdákkal díszít. Ha a gyökerét jól bebugyoláljuk, akkor a balkon egy védett sarkában áttelel.

arnyekos balkon viragpompa 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR