Konténeres kert - hogyan vágjak bele?

Konténeres kert - hogyan vágjak bele?

A különböző edényekben, dézsákban, tartókban nevelt növényekkel kertté varázsolhatjuk az erkélyt, teraszt vagy más olyan területet, amely egyébként nem lenne értékes számunkra.

Használjuk ki maximálisan a kis tereket: termesszünk finom, egészséges zöldségeket, fűszernövényeket, neveljünk színpompás virágokat konténerekben!

A tarka virágoktól roskadozó cserepek, dézsák és hordók minden kertet vonzóvá varázsolnak. A konténerkertek azonban praktikus, gyakorlatias célokat is szolgálhatnak. A konténerekben való növénytartás ideális mindazok számára, akiknek a kertje apró, vagy egyáltalán nem rendelkeznek kerttel. A balkonon, erkélyen, teraszon, kis udvaron, vagy éppen az autóbeálló egy napsütötte sarkán kertészkedők a virágokon túl számos más növényt, például zamatos zöldségféléket is termeszthetnek növénynevelő edényekben. A bazsalikom, a metélőhagyma, a kakukkfű és sok más fűszernövény pompásan érzi magát konténerekben, amelyeket úgy is elhelyezhetünk, hogy közel legyenek a bejárati ajtóhoz vagy például az ablakból is kényelmesen rálássunk az edényes fűszerkertre.

Paradicsom

A konténeres növények növelik továbbá mind a nagyobb, mind a kisebb kertek, erkélyek sokszínűségét. Extra színt kölcsönöznek a kertnek, központi elemet alkotnak, vagy éppen architekturálisan összekötik a kertet a házzal. Elhelyezhetjük őket a földön vagy valamilyen emelvényen, rakhatjuk az ablakpárkányra vagy sorban felfüggeszthetjük őket a tornácon. A bejárathoz vezető kis út két oldalán elhelyezett ugyanolyan konténer barátságos vendégváró dekorációként hat, míg a terasz szélén sorakozó konténeres növények színessé és hangulatossá teszik a kinti beszélgetéseket.

Kültéri dekorációként használhatunk néhány különálló, termetes konténert, de számba vehetjük azt a lehetőséget is, hogy mutatós csoportokba rendezve helyezünk el cserepeket - kicsiket és nagyobbakat vegyesen - a lépcsőn vagy teraszon, vagy éppen a kert egy tetszőleges pontján. A csoportos növények közé válogassunk be olyan közkedvelt növényeket, mint például a kövirózsa, vagy olyan népszerű fűszernövényeket, amelyek dísznövényként és konyhai növényként egyaránt hasznunkra lehetnek. A növénycsoportosulásba válogassunk még közismert egynyári növényeket, törpe örökzöldeket, évelőket, illetve bármilyen más növényt, amelynek nevelését már régóta tervezzük.

Szamóca

A konténeres kertek szép kiegészítői lehetnek a szabadban, árnyékos helyen nyaraló szobanövényeink is. A virágládák és akasztós ámpolnák még több lehetőséget kínálnak az adott tér színesebbé és vonzóbbá tételére.

Ha a konténerbe egyetlen növényfajtát ültetünk, például rozmaringot vagy egy merészen tarka díszfűfélét, lenyűgöző színfoltot alkothatnak a kertben. Kiélhetjük kreativitásunkat, ha úgy döntünk, hogy a konténert több, különböző fajta növénnyel ültetjük be. A lehetséges összeállítások száma végtelen.

A legjobb növénykombinációk egyik fő jellemzője, hogy van bennük egy hangsúlyos, dekoratív levelű növény, illetve olyan, amelyik hosszú ideig, tartósan virágzik. Nem tévedhetünk nagyot, ha az összeállítás tartalmaz tehát egy olyan növényt, amely központi fókuszként szolgál, mint például egy tarka levelű díszcsalán vagy muskátli, amelyeket több olyan növénnyel kombinálunk, amelyek körben túlfutnak a konténer peremén, mint például a petúnia, a bakopa, a tömpevirág vagy a bordó levelű édesburgonya.

Kiegészíthetjük az összeállítást olyan apróbb levelű és virágú növényekkel, amelyek plusz színt kölcsönöznek és egész szezonban kitöltik a növények közötti teret. Ilyenek például a zsályafélék, a verbéna vagy a kerti begónia.

Végül, de nem utolsósorban az összeállítás tartalmazhat egy olyan növényt, amely kimagaslik a többi közül. Ilyenek a díszfüvek, mint például a bordó levelű tollborzfű. Ha a konténerbe növényfuttató rácsot vagy rudat állítunk, a rá felfuttatott kúszónövény szintén magasságával fogja majd ellensúlyozni a kompozíciót. Egy 45-60 cm-es konténerbe összesen 5-6 féle növényt ültethetünk.

Folytatjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR