Milyen edénybe ültessem a növényeimet?

Milyen edénybe ültessem a növényeimet?

Konténert választani több szempont szerint érdemes. Összeszedtük a legfontosabbakat, a mérettől az anyagokon át egészen a vízelvezetésig.

Manapság igen széles a választék a különböző méretű, formájú, anyagú és stílusú cserepekből és ültetőedényekből. Ha kedvet érzünk hozzá, az egyszerű tároló alkalmatosságokból is, mint például a különböző dobozok és dézsák, mutatós növénykonténert varázsolhatunk.

Méret

Amikor konténert választunk, ne feledjük, hogy nagy méretű konténerben könnyebben tarthatók a különböző növények, mint a kis méretűekben. Ennek oka, hogy a nagyobb tartályokba több föld fér, ami hosszabb ideig megtartja a nedvességet, és kevésbé vannak kitéve a növények a gyors hőmérsékletingadozásoknak.

A kis akasztós kosarak különösen hajlamosak a kiszáradásra, így nyári forróság idején előfordulhat, hogy naponta kétszer is meg kell öntöznünk a bele ültetett növényeket, hogy életben maradjanak.

Azt is fontos eldöntenünk, milyen növényt szeretnénk az egyes konténerekben nevelni. Számos dolog segít meghatározni, hogy milyen nagy és mély legyen az ültetőedény. Vegyük figyelembe mindenekelőtt a növény gyökérzetének méretét és alakját; hogy évelő-e vagy egynyári, vagy esetleg cserje; illetve, milyen gyorsan növekszik. Az a növény, amelynek gyökere már teljesen benőtte a cserepét, hamar kiszárad és gyengén fejlődik. Válasszunk olyan méretes cserepet vagy dézsát a vegyesen ültetendő növényeknek, amely elegendő helyet biztosít valamennyi gyökérzetének. A világos színű konténerek hűvösebben tartják a földet, mint a sötét színűek.

cukkini

A konténer méretének (és súlyának) az szab határt, mekkora a rendelkezésünkre álló tér, szükség esetén milyen támasz fogja megakadályozni a konténer növény súlya miatti feldőlését, illetve hogy tervezzük-e a konténer időnkénti helycseréjét, költöztetését.

Ha a konténeres kertünket az erkélyen vagy balkonon állítjuk fel, győződjünk meg róla, milyen súlyt képes az épületszerkezet adott része biztonságosan megtartani.

edények

Vízelvezetés

Bármilyen konténert is válasszunk, elengedhetetlen, hogy legyen az alján egy vagy több vízelvezető nyílás. Vízelvezetés nélkül a növény földjében pang a víz, a növény pedig elpusztulhat. A lyukaknak nem kell nagynak lenniük, de legyen elég lyuk ahhoz, hogy a felesleges víz el tudjon folyni. Ha a konténer alján nincsenek lyukak, magunk próbáljunk fúrni bele néhányat. A vízelvezető nyílás nélküli konténer leginkább kaspóként használható, a növény dísztelen cserepének elrejtésére. A (lyukas aljú vagy lyuk nélküli) kaspók hasznosak továbbá a terjedelmes növények és nehéz növénynevelő edények kezeléséhez. A növényt nevelhetjük egy egyszerű cserépben, amely beleillik egy dekoratív kaspóba. Így a kettőt külön-külön is tudjunk mozgatni, ha szükséges.

Kaphatók továbbá automata öntözőrendszerrel ellátott duplafalú konténerek, akasztós kosarak, illetve virágládák, amelyek a gyakoribb öntözést igénylő kisebb méretű növények gondozása esetén lehetnek különösen hasznosak.

Anyagok

Minden típusú növénytartónak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az agyag és terrakotta cserepek igen attraktívak, viszont törékenyek, és a fagyok, valamint az olvadás is könnyen kárt tehet bennük. Így a legtöbb esetben érdemes fagymentes helyen tárolnunk azokat, hogy megakadályozzuk például az elrepedésüket. Általában nem alkalmasak az olyan szívós évelők vagy cserjék tartására, amelyek az egész évet a szabadban töltik.

Az öntött beton tartós, és számos különböző méretben és stílusban kapható. Ezeket bármilyen időjárás esetén nyugodtan kinn hagyhatjuk. A tiszta beton növénytartók nagyon súlyosak, így a mozgatásuk nehéz. Ennek megfelelően erkélyre vagy teraszra nem ajánlottak. Az egyéb, könnyebb anyagokkal, mint például üvegszállal kevert beton azonban könnyebb.

A műanyag és üvegszálas cserepek és ültetőedények könnyűek, viszonylag olcsóak, és sokféle méretben és formában kaphatók. Válasszunk erős, némileg rugalmas konténert, és kerüljük a vékony, merev anyagból készülteket - ezek idővel és főleg a hidegben törékennyé válhatnak.

A poliuretán habból készült növénytartók súlya akár 90 százalékkal kevesebb lehet, mint a terrakotta vagy beton konténereké, ránézésre mégis hasonlóan néznek ki, mint sokkal nehezebb társaik. A poliuretán habból készült konténerekre nem jellemző, hogy töredeznek vagy megrepednek, továbbá képesek hőszigetelni a növény gyökereit extrém meleg vagy hideg időjárás esetén. Így ideális választás lehet olyan növények számára, amelyek az év minden hónapját a szabadban töltik.

A fa természetes hatású, és megóvja a növény gyökereit a gyors hőmérsékletingadozásoktól. Részesítsük előnyben az olyan faféléket, amelyek ellenállóak a rothadással szemben. Ilyenek például a cédrus vagy az akác, vagy a nem toxikus tartósítószerekkel kezelt fenyő. (Ne használjunk például kreozotot, amely mérgező a növényekre nézve.) Az ilyen fából készült dézsák erősek és viszonylag olcsóak.

A különböző fémek erősek, de jó hővezető tulajdonságuk miatt a növény gyökereit kitehetik a gyors hőmérsékletingadozásoknak. Ha például konyhai felhasználásra szánt zöldség- vagy fűszernövényeket termesztünk fémből készült növénytartókban, béleljük ki azokat műanyag zsákkal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR