15 gyönyörű virágú növény, amely árnyékosabb területre is ajánlható

15 gyönyörű virágú növény, amely árnyékosabb területre is ajánlható

Nem kell mindig napsütés.

Nem minden kert bővelkedik napsütötte területekben, akadnak kocsibeállók, előkertek, hátsókertek vagy épp balkonok, ahova csak kevés napfény jut, de mi itt is szeretnénk minél több virágot látni.

Az alábbi növények jó választásnak bizonyulhatnak az árnyékosabb területekre is:

1. Illatos ternye vagy mézvirág

Függőkosarakba, tartókba, de ágyásokba is ültethető a mediterrán területekről, a Kanári- és az Azori-szigetekről származó növény. Fagymentes helyeken akár egész évben díszítenek a kellemes mézillatú, apró virágai, amelyek odavonzzák a beporzókat.

tizenot gyonyoru viragu 01

2. Lobélia

Lila, fehér vagy kék virágokkal díszít, akár az első fagyokig is nyílhat. A hűvösebb területeken a teljes napot is elviseli, de inkább a részleges árnyékban érzi jól magát, a virágai azelőtt a legszebbek, mielőtt az esti hőmérséklet túl meleg lesz. Viszonylag kevés törődéssel is beéri, de gyakrabban kell öntözni a száraz időszakokban.

tizenot gyonyoru viragu 02

3. Törpe nebáncsvirág

Kevés törődést igényel és jól bírja az árnyékot, de a hidegre érzékeny. Számtalan színben, levélzettel, virágalakkal kapható. Ne tegyük ki a növényt közvetlen napsütésnek, jól vízelvezetésű cserépbe kerüljön.

tizenot gyonyoru viragu 03

4. Tarackos lángvirág

Tucatnyi virágszínben létezik, de leggyakrabban a lila, rózsaszín, kék, fehér változatokkal találkozhatunk. A virágok a talajhoz közel nőnek, enyhén édes illatúak.

tizenot gyonyoru viragu 04

5. Fukszia

Élénk, könnycseppalakú virágai szépen csüngnek alá kosarakból, tartókból. Egész nyáron virítanak az árnyékosabb területeken is. A Közép- és Dél-Amerikából származó növény rengeteg színben, formában elérhető.

tizenot gyonyoru viragu 05

6. Pompás viszályvirág

A burgonyafélék közé tartozó egynyári fehér, lila, kék virágokkal hódít, amelyeknek nincs illatuk. Árnyékos-félárnyékos területen szépen fejlődik.

tizenot gyonyoru viragu 06

7. Vaskoslevelű bőrlevél

A szép rózsaszín virágok már tavasszal nyílnak és a sötétzöld, bőrnemű levelekkel mutatós kontrasztot alkotnak. A növény mindenféle talajtípust elvisel, de legjobban a nedves, jó vízelvezetésű közegben érzi magát.

tizenot gyonyoru viragu 07

8. Klívia vagy szobaliliom

Noha szobanövényként többen ismerik, a kertben is hozza virágait, ha megfelelően törődünk vele. Nagyon jó vízelvezetésű talajt és legalább részleges árnyékot kíván. A reggeli vagy szórt napsütést meghálálja. Trombitaalakú virágai narancsok, de akadnak sárga változatok is. A klívia lassan nő, nehéz szaporítani.

tizenot gyonyoru viragu 08

9. Torénia

Különleges alakú porzók és hosszú virágzási szezon jellemzi. Védjük a forró délutáni naptól!

tizenot gyonyoru viragu 09

10. Szártalan kankalin

Az erdőkben természetes élőhelyükön is megtaláljuk a kankalinokat, de a kertben is szépen díszlenek. Árnyékosabb helyre kerüljenek, ahol napi 2-3 órát éri őket a napfény. Vidám virágok, a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Nedves talajt, hűvös nyarat és a forró délutáni nap elleni védelmet igényelnek.

tizenot gyonyoru viragu 10

11. Folytonnyíló begónia

Az ágyások népszerű növénye egészen őszig hozza a virágait. Tartós, ellenálló növény, lassan nő, ha magról ültetjük, és a beltéren is jól érzi magát. A meleg, párás környezetet jól bírja, a nagy hideget nem tűri.

tizenot gyonyoru viragu 11

12. Kerti árvácska

Gyorsan növő, növény, amely a hidegebb körülményeket is jól viseli. Szív alakú, élénk szirmai bájos külsőt kölcsönöznek neki. Nagyon magasra nőhet, különösen csoportosan, vegyes színekben ültetve mutat jól.

tizenot gyonyoru viragu 12

13. Kerti iszalag

Késő tavasztól nyár elejéig, majd nyár végétől őszig hozza virágait ez a kúszónövény. Jó vízelvezetésű, nedves és részben árnyékolt területen érzi jó magát. Csillag alakú virágai nagyon dekoratívak. Bár a teljes napsütést is bírja, a részleges árnyék optimálisabb számára. A legjobb, ha a virágok a napra kerülnek, a gyökerek pedig egy árnyékosabb, hűvösebb helyre.

tizenot gyonyoru viragu 13

14. Tölgylevelű hortenzia

A legtöbb hortenziával ellentétben ez a faj könnyen virágzik az árnyékban is, hosszúkás virágzatot hoz. Igen toleráns a különféle környezeti tényezőkkel szemben. Alkalmas sövénynevelésre, de nagyobb tartókba is, a levelek ősszel vörösre színeződve díszítenek.

tizenot gyonyoru viragu 14

15. Tüdőfű

A tölcsér alakú virágok kék, lila, fehér vagy rózsaszín színekben pompáznak. A levelek foltosak, pettyesek, szőrösek, a gyökerek gyorsan terjednek. A növény legjobban árnyékos helyen érzi magát, elegendő vizet kell biztosítanunk neki.

tizenot gyonyoru viragu 15

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR