Ha támadnak a krumplibogarak: hogyan védekezzünk ellenük?

Ha támadnak a krumplibogarak: hogyan védekezzünk ellenük?

Avagy mit tegyünk, ha a krumplibogarak elkezdik befalni a burgonya föld feletti részeit?

Számos kertész, aki burgonyát termeszt a kertjében, szembesül a következő problémával.

burgonyabogar elleni szerek 03

Sokan vagyunk, akik nem szívesen permetezünk; ha úgy adódik, inkább kézzel szedegetjük össze a falánk krumplibogarakat. De mi történik, ha nem vagyunk elég fürgék vagy alaposak, és a kártevők mégis lerágják a burgonya lombját, virágait? A növény és a burgonyagumók egészséges fejlődése érdekében milyen szerekkel előzhetjük meg ezt a kártételt?

burgonyabogar elleni szerek 02

Nos, a burgonyabogarak és lárvái ellen számos hagyományos kontakt hatású, szabadforgalmú rovarölő szer van forgalomban. Ilyenek a Decis, Sherpa, Talstar, Trebon. Permetezés után hatásuk néhány órán belül tapasztalható.

A lárvák vedlési folyamatát megzavaró rovarölő szerek kímélik a hasznos rovarokat, csak a kártevőre hatnak, viszont a kezelést követően csak napok múlva figyelhető meg hatásuk. Ilyenek a Match és a Nomolt.

Biotermesztésben is felhasználható, tehát sem a felhasználóra, sem a környezetre nem mérgező a Novodor FC nevű biopreparátum, melynek hatóanyaga a Bacillus thuringiensis var. tenebrionis  nevű baktérium. Minél fiatalabbak a burgonyabogár-lárvák, annál eredményesebb a kezelés. Ezért ne várjuk meg, hogy meghízzanak!

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR