Facsemete vásárlásakor mire kell figyelni?

Facsemete vásárlásakor mire kell figyelni?

Megmutatjuk, melyek azok a pontok, amelyekre nagyon oda kell figyelni a faiskolákban és kertészetekben, a facsemeték kiválasztásakor és megvásárlásakor. Éveket nyerhetünk.

Mire ügyeljünk a csemeték beszerzésekor?

A faiskolai lerakatban erőteljes, de nem túl megvastagodott csemetéket válasszunk. A vékony csemete nem rendelkezik elegendő tápanyaggal, ezért gyorsan kiszárad, és a téli fagynak is kevésbé áll ellen. A túlságosan vastag törzsű csemete nehezen ered meg.

Figyeljük meg alaposan a csemete gyökérzetét. Nem fontos, hogy a gyökérágak 30-40 cm-nél hosszabbak legyenek, de a csemete rendelkezzék legalább 4-5 sértetlen, erőteljes, világos héjú és fehér belsejű gyökérággal. Ne vegyünk át olyan csemetét, amelynek gyökerei megbarnultak vagy kiszáradtak.

A csemetének - amint tudjuk - nagyon fontos része a gyökérnyak. Itt nem túl vastag, de tökéletes forradást kell találni. Csökkent értékű az olyan csemete, amely a szemzés helye felett meggörbült.

A csemete törzse legyen erős és egyenes , rajta a megfelelő magasságban 4-5 erőteljes vessző helyezkedjék el, amiből a koronát kinevelhetjük.

Telepíthetünk el nem ágazott ún. suhángot is. Ez - fiatalabb szervezet lévén - kevésbé sínyli meg az átültetés viszontagságait. könnyen fejleszt új felszívógyökereket és koronavesszőket. A jól fejlett suhángból - szakszerű gondozással - gyakran előbb lesz termő fa, mint a koronás csemetéből.

A koronás csemete ne legyen két évnél idősebb . Az öreg, esetleg többször visszavágott csemete nehezen gyökerezik meg az új helyen.

Ügyeljünk arra, hogy a csemeték minden betegségtől mentesek legyenek . Gyökérgolyvás, pajzstetves csemetéket semmi esetre se telepítsünk! Óvakodjunk a jégvert, nyúlrágott csemetéktől is.

Az előírások arra kötelezik a csemetéket forgalomba hozó faiskolákat, hogy minden egyes fácskát cimkével lássanak el. A címkén fel kell tüntetni a csemete alanyát, fajtáját, az oltvány minőségét és a szabvány számát, valamint az előállító faiskola nevét és címét. Ez azért szükséges, mert a faiskola felelősséggel tartozik vásárlójának a csemete fajtaazonosságát illetően.

Csemeték a faiskolában

A faiskolák évről évre megjelentetik árjegyzéküket, amelyben értékes leírást adnak az ajánlott fajtákról. A csemete fajtájának kiválasztása és megvásárlása előtt nem felesleges egy órácskát az árjegyzékek tanulmányozására fordítani.

Ez egy troll :)

Aki megvásárolta facsemetéjét, rendszerint nem tudja azonnal elültetni. Arra kell ügyelni, hogy ültetésig a csemeték ne száradjanak ki, később pedig, amikor az éjszakai hőmérséklet a fagypont alá csökken, ne fagyjanak meg. Ha mégis megszikkadt vagy megfagyott volna egy-egy csemete, akkor a legcélszerűbb néhány napig pincében tartani oly módon, hogy a gyökereket és a törzsnek egy részét nedves homokba takarjuk. A kiszáradt csemete a homokból vizet vesz fel, a fagyott csemete pedig fokozatosan kienged.

Ha a megvásárolt csemetét csak tavasszal tudjuk majd elültetni, akkor szabad területen földbe kell elvermelni. Mintegy 50-60 cm mély árkot ásunk, és abban helyezzük el a csemetét Úgy, hogy gyökérzete a fagy által kevésbé veszélyeztetett talajrétegben legyen. Az elvermelt csemetéket gyakran látogatják az egerek, ezért a fölbe célszerű egy kevés egérirtó szert (Arvalint) keverni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR