Falra másznak: négy növény, ami tutira beborít

Falra másznak: négy növény, ami tutira beborít

Egyetlen tő vadszőlő képes befutni akár egy tízemeletes panelház oldalát is. A kúszónövények úgy kapaszkodnak, mint a béka, a kígyó, a majom, vagy a százlábú. Bemutatjuk a négy leggyakoribbat.

A futó- és kúszónövények meglepő dolgokra képesek. Száruk nem a növény tartására, hanem inkább a növényi nedvek minél nagyobb távolságra való elszállítására szolgál. Egyetlen tő vadszőlő képes befutni óriási házfalakat, akár egy tízemeletes panelház oldalát is. Hogyan kapaszkodnak?

Mint a béka

A háromkaréjú vadszőlő (Partenocissus tricuspidata) tapadókorongjai a levelibéka lábához hasonlóak. Rácuppan a falra és szinte lefejthetetlen, illetve gyakran a vakolattal együtt fejthető le. A régi tapadólábak megfásodnak és szinte rászáradnak a falra, szilárdan tartva a magasba kúszó vadszőlőt. Segítségre nincs szüksége.

Beborít

Mint a majom

Az ötkaréjú vadszőlő (Partenocissus quinquefolia) inkább kacsokkal kapaszkodik, mint a nemes szőlő.

A kacsok módosult levelek, amelyek minden irányban kapaszkodásra nyújtják ujjaikat. Ha megérintenek valamit, akkor rátekerednek. A fáról fára ugráló majom használja a farkát így a kapaszkodásra. A kacsok később elszáradnak és stabilizálják a növényt.

Segítség kell neki eleinte

A kacsokkal mászó növényeknek valamilyen körülölelhető támasztékra van szükségük, például egy meredeken kifeszített madzagra, amit átölelhetnek a kacsaikkal.

Mint a százlábú

A borostyán (Hedera helix) nem a napos, inkább az árnyékos oldalra fut szívesen. Erősebb szárat növeszt, mint a vadszőlők, amely mindenféle rögzítés nélkül is erősen a falhoz nyomódik.

Borostyán

Amikor viszont már falat fogott, akkor a százlábú lábaihoz hasonló "szakállt" növeszt, és jó erősen megkapaszkodik. Nincs is szüksége segítségre.

Mint a kígyó

A trombitafolyondár (Campsis radicans) a kígyó kúszótechnikáját követi: felcsavarodik a támasztékra, például egy karóra, vezetékre, csatornára. Érdekes, hogy a föld északi féltekén mindig az óra járásának megfelelően, délen pedig éppen fordítva tekeredik. Hajtásai elágazódnak, szorosan körbefonják a támasztékot, majd megfásodva rögzülnek.

Gyönyörű

A kúszónövények persze nem mindig úgy futnak, ahogy azt mi szeretnénk, ezért néha bele kell avatkozzunk az életükbe. Hajtásaikat kézzel is igazgathatjuk, előkészíthetjük számukra a támasztékot (pl. zsinórt feszíthetünk, lécet rögzíthetünk a túl sima falra) és rávezethetjük őket a megoldásra. Ha aztán később leszedik a vakolatot, letépik az ereszcsatornát vagy megemelik a tetőt, akkor mi mászhatunk a falra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR