Ismered a virágzó akácfák mézes, fűszeres illatát? Na ezt a tavaszi érzést palackba zárhatod és egész évben bármikor előveheted, ha most szedsz a virágokból és szörpöt készítesz belőlük. Megmutatjuk, hogyan kell.
Hétvégi kirándulás közben ráakadtunk egy szép, termetes akácfára. A legjobbkor, ugyanis teljes díszben pompázott. Épp nyíltak fehér virágai, a fa szinte roskadozott a fürtökben lelógó virágzat súlya alatt. Jellegzetes, édes illatát már messziről érezni lehetett.
Mit tehettünk mást, fogtuk magunkat és szedtünk a mézes illatú fürtökből. Hazatérve még aznap készítettünk belőlük akácszörpöt. Tartósítószerek nélkül, ahogy még a nagymamától tanultuk...
Hozzávalók:
- por- és szmogmentes helyről szedett akácvirágzat
- 1 db citrom
- 1 kg kristálycukor
- 1 l víz
- befőttesüveg
Elkészítés:
Az akácvirágokat átnézzük, kirázogatjuk, hogy ne maradjon bennük bogár vagy hangya.
A fürtök száráról a virágokat leszedegetjük, lehúzzuk, úgy töltjük meg velük a befőttesüveget.
Szirupot készítünk: a kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Amikor a szirup kihűlt, feltöltjük vele az akácvirággal megtöltött befőttesüveget.
Az üvegbe 5-6 karika citromot dugunk. Az üveget kistányérral vagy fedővel fedjük.
Három napig állni hagyjuk, időnként megkavarjuk. A három nap elteltével leszűrjük, és a kész szörpöt kupakkal vagy dugóval ellátott üvegekbe töltjük.
Az akácszörpöt fogyasztásig tartsuk a hűtőben. Hűtött ásványvízzel, szódavízzel tetszés szerint hígítva kiváló üdítő.