Egyszerű a színes bodzaszörp titka

Egyszerű a színes bodzaszörp titka

Újszerű külső, hagyományos íz.

Dr. Kormos Tímea  2015 óta készít bodzaszörpöt. Flamingo honey fantázianevű, gyönyörű pink színű bodzaszörpjével nagy sikert aratott a Facebookon. Meg is kértük, mutassa be Olvasóinknak, hogyan készíti, miben más a hagyományosan ismert bodzaszörpökhöz képest.

"Olyan helyről származom, ahol a bodza nem terem vadon. Amikor a jelenlegi lakhelyemre költöztem, rögtön éltem a lehetőséggel és az első tavaszon már készültek is a szörpök sorban (bodza, akác, fenyő, orgona, rózsa, később pitypang, citromfű, menta). A feldolgozás annyira érdekelt, hogy egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó képzést is elvégeztem pár éve. Idén az építkezés miatt keveset főzök be, de örülök, hogy a szörpöm (ami ebben a rózsaszín formájában idei újdonság nálam is) felkeltette az érdeklődést.

A szörpnek kizárólag a színe más, a technológia és az illata is ugyanolyan, mint a hagyományos bodzaszörpé.

Egy pormentes erdei út mellett lévő bokorról szedem a fehér virágokat, a rózsaszín virágok a kertészetben vásárolt 'Blacktower' fajtájú fekete bodzáról (Sambucus nigra)  származnak a kertből. Aki bodzaszörpkészítésre adja a fejét, annak az első teendője legyen, hogy a lágyszárú gyalogbodzától (Sambucus ebulus)  megtanulja megkülönböztetni a fekete bodzát. Aki kedvet kap a szörpkészítéshez, az dugványozással könnyen tudja a fekete bodzát szaporítani, a bokor pedig hamar (1-2 év alatt) termőre fordul.

szines bodzaszorp titka 02

A recept, mely alapján a szörp készül

Hozzávalók

• 3 liter víz
• 2 kg cukor
• 1,5-2 tk. citromsav
• 1 kk. nátrium-benzoát
• kb. 40 bodzavirág (rózsaszín és fehér vegyesen)

Szükséges még

• fazék
• 5 literes befőttesüveg
• szűrő
• fakanál
• üvegek

Így készül

A vizet a cukorral és a citromsavval felforraljuk, majd hagyjuk visszahűlni. A tartósítót akkor tesszük bele, amikor már levettük a tűzhelyről. A bodzavirágok szárát amennyire csak lehet, visszavágjuk. Befőttesüvegbe öntjük a szirupot, belehelyezzük a virágokat és naponta többször megkeverjük. 3-4 napig hagyjuk hűvös helyen érni a szörpöt. Csírátlanított palackokba szűrjük, légmentesen zárjuk. Ha jól dolgoztunk, az üveg alján üledék fog megjelenni, ez a virágpor, így fogyasztás előtt felrázandó.

szines bodzaszorp titka 03

Amire figyelni kell

• A bodza kocsánya mérgező, így amennyire lehetséges, el kell távolítani.
• A cukorszirupnak teljesen vissza kell hűlnie, mert különben a belehelyezett bodza megbarnul.
• A szörpöt naponta többször meg kell kavarni, hogy a pollen a virágokból a szörpbe kerüljön. Minél több a szörpben a virágpor, annál intenzívebb lesz az íze, így érdemes kivárni a 3 napot, érdemes naponta többször megkavarni és érdemes sok virágot beletenni.

Egy-egy alkalommal 3 vagy 5 litert készítek, évente összesen kb. 40 üveggel.

Az én receptem egy téli fogyasztásra alkalmas, visszahígítandó szörp, amit évek múltán is le lehet emelni a kamrapolcról. A szörpöket általában véve érdemes fénytől védett, száraz helyen tárolni.

Nincs akadálya annak sem, hogy mivel intenzív az íze, ízesítőként vagy pl. palacsintákhoz szirupként is alkalmazzuk, de én csak szörpnek használom. A szűréskor visszamaradt cukros-szirupos bodza viszont nagyon értékes bodzás almalekvár alapanyaga lehet, ezért is fontos az előkészítés során a szárakat picire visszavágni."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR