Ősszel készül és egész évben frissít a csipkebogyószörp

Ősszel készül és egész évben frissít a csipkebogyószörp

Egy dologra figyeljünk befőzéskor!

Az ősszel érő, pirosló csipkebogyó igazi csemege, ha megfelelő módon feldolgozzuk, tartósítjuk. Készülhet belőle finom lekvár, chutney vagy szörp. A csipkebogyó gyűjtésének ideje az ősz, legjobb, amikor a szép, érett, pirosló szemeket már megcsípte az első fagy. Ekkor a bogyók színe egészen élénk pirosra változik, állaga puhább lesz.

Wächter Helga  már évtizedes múlttal rendelkezik, ami a csipkebogyószörp főzését illeti. A következőkben tőle tudhatjuk meg, hogy az ő konyhájában pontosan hogyan is történik.

csipkebogyoszorp osszel 02

"Kb. 10 éve készítek minden évben, október végén. Egy Eger melletti meseszép faluban, Szarvaskőn lakom a Bükkben, itt szedem a csipkebogyót. Itt rendezik meg minden évben október végén a Csipkebogyó-fesztivált is. Érett, sötétpiros, hibátlan, nagy méretű bogyókat szoktam szedni.

csipkebogyoszorp osszel 03

A csipkebogyót megmossuk, fazékba tesszük és felöntjük vízzel. Felforraljuk, aztán lassú tűzön puhára főzzük (kb. fél óra alatt). A főzőlével együtt turmixoljuk, majd sűrű szitán átpasszírozzuk. Ha kell, adunk még hozzá vizet, hogy könnyebb legyen passzírozni. Literenként 1 kg cukorral és 5 g citromsavval felforraljuk, üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.

csipkebogyoszorp osszel 04

Legfontosabb eszköz a turmixgép és egy nagyon sűrű szita. A többi hozzávaló (fazék, tálak, konyhai eszközök) minden háztartásban megtalálhatók.

Arra figyelni kell, hogy a csipkebogyó szőrös magja nehogy véletlenül belekerüljön a szitán átpasszírozott masszába, mert az nagyon szúrja az ember torkát.

Egyszerre kb. 10 litert szoktam készíteni a családnak. Egy évig mindenképp eláll és azalatt el is szokott fogyni. Hűvös kamrában tárolom. Vízzel vagy szódavízzel hígítva isszuk."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR