A legtöbb helyen már kivirágzott a bodza, úgyhogy itt az ideje, hogy egész évre elegendő szörpöt készítsünk. A hobbikert.hu bemutatja a virággyűjtés és feldolgozás menetét. Íme, a klasszikus bodzaszörp-recept.
Sokan már gyermekkorukban megkedvelik a házi bodzaszörp ízét. Ez velünk sem volt másképp. Így amikor kirándulás közben megláttunk egy szép bodzaborkot, kapva kaptunk az alkalmon és szedtünk az éppen nyíló, kellemes illatú virágokból.
Otthon azon nyomban neki is láttunk a bodzaszörp elkészítésének a régről ismert, egyszerű recept alapján.
Hozzávalók:
- por- és szmogmentes helyről szedett bodzavirágzat
- 1 db citrom
- 1 kg kristálycukor
- 1 l víz
- befőttesüveg
A bodzavirágokat átnézzük, kirázogatjuk, hogy ne maradjon bennük rovar vagy bogár.
A virágzatot ollóval levagdossuk a szárakról, úgy töltjük meg velük a befőttesüveget.
Szirupot készítünk: a kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Amikor a szirup kihűlt, feltöltjük vele a bodzavirággal megtöltött befőttesüveget.
Az üvegbe 5-6 karika citromot dugunk. Az üveget kistányérral vagy fedővel fedjük.
Három napig állni hagyjuk, időnként megkavarjuk. A három nap elteltével leszűrjük, és a kész szörpöt kupakkal vagy dugóval ellátott üvegekbe töltjük.
A bodzaszörpöt fogyasztásig tartsuk a hűtőben.
Hideg ásványvízzel, szóvavízzel tetszés szerint hígítva remek frissítő.