Ne szalasszuk el, ha virágzik az ibolya, nagyszerű szörp alapanyaga!

Ne szalasszuk el, ha virágzik az ibolya, nagyszerű szörp alapanyaga!

Tervezzünk előre.

A tavasz közeledtével előbújó apró virágok sokak szívét megmelengetik. Ibolyából azonban kellemes üdítő alapanyaga, szörp készülhet – ha időben begyűjtjük a megfelelő virágokat.

Mayer Diána és édesanyja  tapasztalt szörp- és lekvárkészítő, gyakorlatilag bármilyen ehető virágot és gyümölcsöt befőznek. Ezúttal az ibolyaszörp készítésének – igen egyszerű – módját ismerhetjük meg tőle.

ibolyaszorp udito 02

"Ibolyaszörpöt idén készítettem először. Már több éve készültem rá, de valahogy mindig lemaradtam az ibolya virágzásáról. Mire észbe kaptam volna, már elvirágzott.

Mivel vidéken élünk, Kőszegen, illetve szüleim egy kis faluban Vas megyében, Nemescsóban, így nem nehéz beszerezni a virágokat tavasszal. Idén kimondottan sok volt mindenfele. Egy erdei útmentén egy füves területen vagy a kertünkben - szinte bárhonnan be lehetett gyűjteni a virágokat.

A virág szedése közben csak arra figyeltem, hogy ne legyen túlságosan elvirágozva, illetve ne legyen bimbós. Amúgy ha az ember jól megfigyeli, rengeteg különböző ibolya létezik. Van sötétebb, világosabb, rózsaszínesebb, fehér, kisebb és nagyobb is. Ezek biztosan befolyásolják a szörp színét is.

ibolyaszorp udito 03

Idén egy liter szörpöt készítettem. Ehhez 3 bögrényi virágot feltettem 0,75 liter vízbe melegedni, de nem forraltam. Ebben a vízben 1-2 napot állni hagytam.

Azután leszűrtem, és ekkor adtam hozzá az 1 bögre kristálycukrot. Felforraltam és közben tettem bele 1 teáskanál citromsavat. Ettől az addig zöldes színű szörp lilára színeződött. Nagyon jó volt látni ahogy megváltozik a színe.

Forrón üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba raktam két napra. Ha csírátlanított üvegekbe töltjük, akkor nem fog elromlani, és tartósítószert sem kell hozzá adni.
Sokáig nem kellett tárolnunk, mert gyorsan elfogyott!

ibolyaszorp udito 04

Édesanyámmal sok szörpöt készítünk, igyekszünk minél érdekesebb növényeket is felhasználni ehhez. Idén is készítettünk rengeteget. Többek között tárkonyból, fenyőrügyből, akácból, bodzából, citromfűből, mentából, pitypangból is.100 liter szörp biztosan van már otthon. És még csak most jönnek a gyümölcsszörpök. Aztán később a lekvárok készítésének az ideje lesz. Egészen tél végéig készítünk különféle lekvárokat."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR