Csak 3 összetevő.
Zügn Judit már régóta készít piros ribizliből szörpöt, idén azonban termett annyi fehér színű, hogy abból külön főzött. A következőkből kiderül, pontosan hogyan.
"Ribizliszörpöt nyolc éve készítek, de eddig a fehér ribizlit a piros közé kevertem, mert nem volt belőle kellő mennyiség ahhoz, hogy külön foglalkozzak vele. Ebben az évben már akkorává serdült a bokor, hogy úgy gondoltam, legyen belőle külön szörp.
Pontosan ugyanúgy készítettem, ahogy a piros ribizliből. Korábbi években a nyersen készülő verziót is kipróbáltam, de abba tartósítószer kellett, akkor állt csak el.
Így készül
A ribizlit szedés után nem szemezgetem le, hanem csak alaposan megmosom.
Kézzel kinyomkodom a levét, nagyon alaposan. Ezt úgy csinálom, hogy egy nagy fazékra ráhelyezek egy fém szitát, abban nyomkodom. A megmaradt mag, héj, szár masszából gombócokat formálok és még úgy is alaposan kicsavarom a szita felett.
Amikor evvel készen vagyok, a kapott gyümölcslét még kétszer átszűröm sűrű szitán, nehogy maradjon benne valami szennyeződés.
A gyümölcslét kimérem, literenként adok hozzá egy liter vizet, egy kiló cukrot (ezt ízlés szerint lehet csökkenteni vagy növelni), vagy ennek megfelelő mennyiségű főzésálló édesítőszert, és egy evőkanál citromlevet (igazi citromból facsartat adtam én, de gondolom a citromsav is jó lehet).
Ezt a szirupot lobogva addig forralom, míg a habja nagyjából letisztul. Ez körülbelül tíz perc forrás után következik be. A maradék habot lemerem róla. Alaposan kimosott, jól záródó üvegekbe töltöm.
Befőzőautomatában húsz percig kilencven fokon dunsztolom. Kihűlésig az automatában hagyom.
Az elkészült szörpöket egy erre kialakított spejzben tárolom, ahol húsz foknál sosincs több és a fény is kevés."
A vörös ribiszke és a fehér ribizli ízének főbb különbségei
Vörös ribiszke:
- Az íze általában édes és enyhén savanykás.
- Élénk és frissítő íz jellemzi, amely könnyen felismerhető.
- Az édesség dominánsabb, mint a savasság, bár az érettségi foktól függően ez változhat.
- Az édesség és a savasság egyensúlya közötti harmonikus kombináció jellemző.
- Gyakran használják lekvárok, piték, szószok és sütemények készítéséhez.
- Intenzívebb és markánsabb ízű, ami lehetővé teszi, hogy kiemelkedjen az ételekben és italokban.
Fehér ribizli:
- Az íze enyhén édes, de kevésbé savanyú.
- Finomabb és enyhébb íz jellemzi, mint a vörös ribiszkét.
- Gyengédebb és lágyabb ízű, amely kevésbé domináns az ételekben és italokban.
- Gyakran használják borok, dzsemek, dzsúszok és desszertek készítéséhez.
- Könnyedebb és finomabb ízélményt nyújt, amely enyhébb ízkombinációkkal párosítható.
Fontos megjegyezni, hogy az ízélmény nagyban függ az egyéni preferenciáktól, és a konkrét fajták és érettségi fokok is befolyásolhatják az ízeket. Az ízbeli különbségek segítenek megkülönböztetni a két ribiszkét, és lehetővé teszik, hogy különféle ízeket és textúrákat hozzunk létre a felhasználásukkal.