Fokhagymát ajánlanak a bosszantó poloskák távoltartására

Fokhagymát ajánlanak a bosszantó poloskák távoltartására

Maradjatok kinn!

Ott figyel csendben a kanapén, befekszik az ágyadba, észrevétlenül megbújik a függönyön: a poloskák nap mint nap riadalmat okoznak. A hideg idő beköszöntével nagy számban húzódnak be a lakásokba, a frászt hozzák ránk, és a jelek szerint védekezni sem lehet ellenük. Permetezni nem szeretnénk, ha pedig megfogjuk őket, büdös váladékot eregetnek. Csak határozottan sikerülhet kitessékelni őket, de a legjobb, ha megelőzzük a bejutásukat.

poloskak tavoltartasara 02

Valójában 3 poloskafaj szokott a lakásokba berepülni: az ázsiai márványpoloska, a zöld vándorpoloska és az utóbbi években megjelent nyugati levéllábú poloska is, amely azonban egyelőre kevésbé gyakori. 2020-ban felmérés készült az elterjedésükről, a poloskatérképen világosan látszik, hogy az egész ország érintett, a legnagyobb a fertőzöttség a déli megyékben: Baranyában, Tolnában és Békésben.

poloskak tavoltartasara 03

A poloskák nem csípnek, nem harapnak, kárt sem okoznak beltérben, társaságuk azonban kellemetlen. A bűzmirigy miatt, és főként azért, mert behurcolt, invazív fajról van szó, nincs igazán Magyarországon természetes ellensége, még a rovarevő madarak sem fogyasztják. A védekezés egyetlen értelmes módja az lehet, ha szúnyoghálóval vagy egyéb módon megakadályozzuk, hogy berepüljenek a lakásba. Nem jó, ha akkor nyitogatjuk az ajtót, ablakot, amikor a lakásban már felkapcsoltuk a villanyt. A bekerült példányokat pedig tessékeljük ki a lakásból.

poloskak tavoltartasara 05

A szakértők most egy másik módszert is ajánlanak, mégpedig a fokhagymával történő távoltartást. A fokhagyma intenzív illatát ugyanis ezek a rovarok sem kedvelik. Mivel az átható illat mindenhol terjengeni fog, a legjobb, ha kinn kezeljük az ablakok, ajtók, erkély, terasz környékét. A módszer egyszerű és olcsó, és ami a legfontosabb, hogy működik!

poloskak tavoltartasara 04

A fokhagymás házi szerhez 2 nagy fej fokhagymát reszeljünk le, majd öntsünk hozzá fél liter vizet és keverjünk bele egy tasak fokhagymaport is. Hagyjuk állni 24 órát, másnap szűrjük le. A kapott oldattal szórófejes permetező flakon segítségével fújjuk be a bejutási pontokat. Néhány naponta érdemes a kezelést megismételni.

Forrás:
Index – Tech-Tudomány – A poloska ellen ősrégi módszer jelenthet megoldást
Mindmegette – Poloskainvázió! 4 tuti tipp a büdös bogár ellen

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR