Az olvasók jelentik: ilyen a zöld vándorpoloska helyzet az országban

Az olvasók jelentik: ilyen a zöld vándorpoloska helyzet az országban

Nincs menekvés.

Bálint gazda Facebook oldalán hangzott el a kérdés, hogy mely településeken találkoznak a kertészkedők poloskával és mely növényeken jelent meg a kártevő. Gyuri bácsi kérdésére csak úgy záporoztak a válaszok, szinte nincs az országnak olyan pontja, ahonnan nem jelentették volna a rovarokat. Hevestől Baranyáig, Debrecentől Győrig mindenütt ott van: a Vértesben, a fővárosi erkélyeken, a Balaton partján, a Hajdúságban, de még a határon túl, a Vajdaságban, Szlovákiában is.

zold vandorpoloska helyzet 02

Jó páran ugyan azt mondták, hogy idén kevesebb poloskával találkoznak, de ők vélhetően a szerencsésebbek közé tartoznak. A többség ugyanis elképesztő invázióra panaszkodott. Volt, aki azt írta, hogy a "nagydobosi tökön annyi volt, azt hittem messziről, hogy egy fekete focilabdát rúgtak át hozzám", más pedig annyit kommentelt: "a paradicsomot alig látni tőlük". Egy keszthelyi olvasó tömören így jellemezte a helyzetet: "brutális".

A kertekben előforduló növények közül gyakorlatilag mindegyiket megtámadta. Egyesek szerint a kártevő idei kedvence az alma, de óriási százalékban pusztít paradicsomon is. A piros bogyó többeknél nem érik be, vagy ha beérik, élvezhetetlenné válik, legyen szó akármilyen fajtáról, netán koktélparadicsomról. Szintén sláger az őszibarack és a málna, de ott van a paprikán, kukoricán, babon, feketeretken, futóbabon, körtén, fügefán, tökön, uborkán, szedren, padlizsánon.

A dísznövényeket sem kíméli, rózsán is tömegesen vannak, akárcsak kékszakállon, nyáriorgonán, mályván, mocsári hibiszkuszon, tuján, selyemakácon, trombitafolyondáron, fűszernövényeken.

zold vandorpoloska helyzet 03

Sokan nem szeretnek permetezni, így fájó szívvel feladták a harcot. Akad, aki kitart, de arra panaszkodik, hogy minden kezelés után 2-3 héttel újra ott vannak. A legtöbben összeszedegetéssel próbálnak győzedelmeskedni. Az egyik olvasó mosogatószeres lefújást javasolt: mosogatószert kevert vízzel, és a folyadékot spriccelőfejes flakonba öntve használta. Olyan is akadt, aki büdöskét ültetett a veteménybe, és állítólag ott kevesebbet látott a bogarakból. Néhányan a neem olajas permetezést javasolták, bár a tapasztalatok szerint ez sem hosszú távú megoldás.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR