Fű közé vetett százszorszép: kiállja az idő próbáját

Fű közé vetett százszorszép: kiállja az idő próbáját

Akár több évtizeden át is gyönyörködtet.

Kertészkedők körében időnként felmerül a kérdés: milyen lenne a pázsit, ha virágokkal teleszórnák? Karáth Lászlóné Magdi  közel három évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, kertje ilyen régóta változik tavasztól őszig virágos rétté.

 szazszorszep fu kozott 02

Az ötlet Édesanyámé volt, azóta is emlékszem rá, és ennek már 26 éve!

Domboldalon lakunk, ott a kiskertünk, amely 300 négyszögöl körül van. A férjem majdnem az egészet szőlővel telepítette be. Kordonra van készítve, és közte a vetemény, külön pedig a fák.

szazszorszep fu kozott 03

Nagyjából 30 éve kaptam a százszorszép (pénzecske) palántákat egy utcabeli kertészmérnöktől. Elpalántáztam a virágos kertembe, Édesanyámnak nagyon megtetszett. Vitt belőle elvirágzott magfejeket, amiken rajta voltak a magok, én pedig kikapáltam a töveket, mert elszáradtak.

szazszorszep fu kozott 04

A magokat szétszórta a házuk előtt az utcán a füvesített vízelvezető árokba. Csodás lett, nekem is megtetszett! Akkor én szedtem belőle magfejeket és én szórtam szét a gyümölcsfák alatt a fűben.

Azóta van. Egyik évben szép, a másik évben még szebb. Mindig az időjárás befolyásolja a mennyiséget.

Azóta nem volt újrafüvesítés. Szeretik a méhecskék is. Nem kényes, ha elvirágzott és a fű felnyurgult közte, akkor a férjem lefűnyírózza, majd eltelik pár nap és újra virágzik.

szazszorszep fu kozott 05

A talajunk agyagos talaj, úgy látszik, ez kedvez neki. Nem szoktuk kímélni, az unokáink (7) gyakran másztak a fákra, szedtek anyukájuknak virágot (nem volt tilos a fűre lépni).

Ezek a fotók az elmúlt évek fotói, tavaly már nem engedte, hogy a szőlőben veteményezzek, mert közel a nyolcvanhoz nehezen ment a permetezés, meg mindent takarni kellett.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR