Magas és hosszú életű a hamis napraforgó

Magas és hosszú életű a hamis napraforgó

A sárga virágú, dekoratív télálló évelő meghatározó növénye lehet a kertnek, sőt akár kerítések takarására is ültethetjük.

A napszemvirág rokona a napraforgónak, tudományos neve: Heliopsis helianthoides. Nevezik még érdes napszemvirágnak vagy hamis napraforgónak.

Lombhullató, lágyszárú, évelő növény. Virága sárga szirmú, egyszerű vagy telt, középső része, az úgynevezett „kög" amely a csöves virágok összenőtt halmaza, legtöbbször barna. Június közepétől őszig virágzik.

Napszemvirág

Szára felálló, rugalmas, magassága 90-120 cm, bokrának szélessége 50-60 cm. Közepes vagy gyors növekedésű. Levelei átellenes állásúak, lándzsahegy alakúak, zöld színűek, szélük fogazott.

Szaporítható tőosztással, mivel sarjakat nevel, vagy magvetéssel tavasszal.
Talajra nem igényes lehet bármilyen kémhatású, akár meszes, akár savanyú, de legjobb a jó vízáteresztő szerkezetű. Napos és félárnyékos helyen érzi jól magát.

Gondozása az elhervadt virágok leszedéséből, és tél végén az elpusztult szárak levágásából áll. A magas vékony szárúakhoz árnyékos helyen támaszra lehet szükség, de megoldható a biztos állás a május végi 1/3-nyi visszavágással is. Néhány fajtája érzékeny a lisztharmatra, ritkán a levéltetvek is megtámadhatják. A fajták különbözhetnek a sziromlevelek számában, sárga színének árnyalataiban és a kög alakja is lehet vékony korong, vagy nagy és domború.

Napszemvirág

Fajták:

• Ballerina: aranysárga, féligtelt virágú, 1 m magas
• Gigantea: aranysárga, féligtelt virágú, 1,2 m magas
• Incomparabilis: narancssága, teltvirágú, 0.9 m magas
• Patula: aranysárga, féligtelt, 1,2 m magas
• Prairie Sunset: aranysárga, középen narancsos árnyalatú, egyszerű virágú, 8-12 szirmú, a kög kúpos, pirosas gesztenyebarna, 1,2-1,5 m magas
• Summer Sun: aranysárga, féligtelt virágának közepe barna, 0,9-1,2 m magas

Alfaja a Heliopsis helianthoides ssp. scabra. A scabra jelzőt leveleinek durva szerkezetű szövete miatt kapta. Nem nevel sarjakat. Leginkább ismert fajtája a 'Mars'

Félig telt virága aranysárga, a kög eleinte szintén narancssárga, később barna lesz. Jó vágottvirágnak is. Egész nyáron nyílik ősz elejéig. Növekedése nagyon gyors, magassága 1,5-1,7 m, bokrának szélessége 0,6 m. Jó szárazságtűrő.

Egyéb fajtái:

• 'Asahi' – júliustól októberig nyílik, magassága 0.7m, bokrának szélessége 0,5 m.
• 'Goldfefieder'- június-augusztusban virágzik, féligtelt virága aranysárga, a kög kúpos.
• 'Light of London'- dáliaszerűen telt virágai nyár végén nyílnak, 1,2-1,5 m magas.
• 'Spitzentanzerin'- július –szeptemberben virágzik, féligtelt virága középen is sárga, 1,3 m magas.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR