Miről ismerem fel az édes, illatos, érett fügét?

Miről ismerem fel az édes, illatos, érett fügét?

Akinek van fügefája, vagy szokott fügegyümölcsöket vásárolni, biztosan elgondolkozott már azon, hogy mennyire nehéz megállapítani, érett-e a gyümölcs. Pedig van néhány egyszerű trükk erre!

Ha már egyszer is feltettük magunknak a kérdést: "Mikor érett a füge?", az alábbi utmutató a hasznunkra válhat. Segítségével felismerjük majd az érett gyümölcsöket és akkor élvezhetjük az ízüket, amikor azok a legfinomabbak!

A közönséges füge termését frissen leszedve és szárítva is fogyasztjuk, ráadásul a növény maga könnnyen termeszthető. Adunk néhány hasznos tippet, hogyan állapíthatjuk meg, mikor érett a füge, és mikor érdemes leszedni.

Ha a madarak és más hívatlan jószágok azon iparkodnak, hogy megelőzzenek bennünket a szüretben, vegyük fontolóra a madárháló használatát, hogy megvédjük a termést.

Füge

Az érett füge felismerésének 3 módja

Küllem

A szín árulkodik. Az egyik első jele annak, hogy a füge kezd beérni, hogy megváltozik a színe. A fiatal, éretlen füge általában kicsi és zöld színű. Egyes fajták esetében a gyümölcs színe zöldről barnára vagy lilára vált, ahogy érik. Más fajták esetében az érett gyümölcsnek is zöldes színe van – de akkor hogyan hagyatkozzunk a kinézetre, ha a füge színe nem változik észrevehetően? Lássuk a többit!

A küllem árulkodik. Ahogy érik a gyümölcs a fán, egyre jobban lekonyul. Ez az összes fajtára igaz, függetlenül az érett gyümölcs színétől. A fiatal, kemény termések leginkább merőlegesen elállnak a fától, ahogy érnek és puhulnak, a száruk, ahol a fához kapcsolódnak, meghajlik.

Füge

A méret árulkodik. Ahogy a gyümölcs érik a fán, úgy lesz egyre nagyobb. A kifejlett, érett gyümölcs pontos mérete függ a fajtától, de ami biztos, hogy az összes fajta termésének a mérete növekszik az éréssel párhuzamosan.

Ha a gyümölcs nem nő, elképzelhető, hogy a fa túlterhelt (ilyenkor érdemes lehet megritkítani a gyümölcsöket, hogy enyhítsünk a fa terhén), de az is lehet, hogy nem jut elegendő vízhez. Továbbá a hideg időjárás is kedvezőtlenül hat a gyümölcsérésre, különösen az idény végén, illetve a hűvösebb éghajlatú területeken.

Tapintás

Az érett füge puha tapintású, ha finoman összenyomjuk. Az éretlen füge mindig kemény. Ez azért van, mert az érési folyamat még nem kezdődött meg, és a léállomány, illetve cukrok, amelyek a gyümölcs érésével együtt alakulnak ki, még nincsenek teljesen jelen.

Íz

Az érett füge fenségesen édes, puha és sima textúrájú, amikor leszedjük a fáról. Az éretlen füge ezzel szemben gumiszerű, száraz és híján van az édes íznek. A leghatékonyabb módja annak, hogy megállapítsuk, éretlen-e a füge, ha megkóstolunk egyet, mielőtt teljesen beérik. A legtöbb kertésznek elég egyszer megízlelnie az éretlen fügét ahhoz, hogy el tudja dönteni, kell-e még várni a szürettel.

Füge

Füge

Hogyan szüreteljük le a fügét?

A füge szüretelésekor észre fogjuk venni, hogy az érett gyümölcsök igen könnyen elválnak a fától. Egyszerűen fogjuk meg a gyümölcsöt a száránál, emeljük felfelé, majd válasszuk el a fa ágától.

Egyes esetekben a túl érett füge a mérete és súlya miatt le is pottyanhat a fáról, ha nem szedjük le időben.

Ha a szár tejfehér nedvet ereszt, amikor a fügét leszedjük, akkor a gyümölcs még nem teljesen érett; azonban, ha a füge teljesen érett színű, a mérete egy kifejlett gyümölcsé, és puha tapintású, még akkor is lehet ehető és édes, ha esetleg egy kis tejfehér nedv mégis jelen van. A tanácsunk az, hogy kóstoljunk meg egy szemet, hogy megtudjuk, milyen az íze. Ha úgy találjuk, hogy nem elég édes és zamatos, a többit hagyjuk a fán még 1-2 napig.

Megjegyzés: Nem javasolt leszüretelni az éretlen fügét, hogy aztán az utóérlelésével próbálkozzunk. Bár az éretlen gyümölcs szobahőmérsékleten néhány nap alatt megpuhul, az íze nem minden esetben lesz az ideális. A hűvösebb éghajlatú területeken azonban, ahol a fagy vagy alacsony hőmérséklet megakadályozza a későbbi szüretet, érdemes lehet ezt a megoldást is fontolóra venni.

Időnként előfordulhat, hogy a még a fán csüngő, érett füge édes nedvet ereszt – ez szintén annak a jelen, hogy a gyümölcs beérett a szüretre! Érdemes továbbá tudni, hogy a gyümölcsök sok esetben nem egyszerre érnek be.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR