Akinek van fügefája, vagy szokott fügegyümölcsöket vásárolni, biztosan elgondolkozott már azon, hogy mennyire nehéz megállapítani, érett-e a gyümölcs. Pedig van néhány egyszerű trükk erre!
Ha már egyszer is feltettük magunknak a kérdést: "Mikor érett a füge?", az alábbi utmutató a hasznunkra válhat. Segítségével felismerjük majd az érett gyümölcsöket és akkor élvezhetjük az ízüket, amikor azok a legfinomabbak!
A közönséges füge termését frissen leszedve és szárítva is fogyasztjuk, ráadásul a növény maga könnnyen termeszthető. Adunk néhány hasznos tippet, hogyan állapíthatjuk meg, mikor érett a füge, és mikor érdemes leszedni.
Ha a madarak és más hívatlan jószágok azon iparkodnak, hogy megelőzzenek bennünket a szüretben, vegyük fontolóra a madárháló használatát, hogy megvédjük a termést.
Az érett füge felismerésének 3 módja
Küllem
A szín árulkodik. Az egyik első jele annak, hogy a füge kezd beérni, hogy megváltozik a színe. A fiatal, éretlen füge általában kicsi és zöld színű. Egyes fajták esetében a gyümölcs színe zöldről barnára vagy lilára vált, ahogy érik. Más fajták esetében az érett gyümölcsnek is zöldes színe van – de akkor hogyan hagyatkozzunk a kinézetre, ha a füge színe nem változik észrevehetően? Lássuk a többit!
A küllem árulkodik. Ahogy érik a gyümölcs a fán, egyre jobban lekonyul. Ez az összes fajtára igaz, függetlenül az érett gyümölcs színétől. A fiatal, kemény termések leginkább merőlegesen elállnak a fától, ahogy érnek és puhulnak, a száruk, ahol a fához kapcsolódnak, meghajlik.
A méret árulkodik. Ahogy a gyümölcs érik a fán, úgy lesz egyre nagyobb. A kifejlett, érett gyümölcs pontos mérete függ a fajtától, de ami biztos, hogy az összes fajta termésének a mérete növekszik az éréssel párhuzamosan.
Ha a gyümölcs nem nő, elképzelhető, hogy a fa túlterhelt (ilyenkor érdemes lehet megritkítani a gyümölcsöket, hogy enyhítsünk a fa terhén), de az is lehet, hogy nem jut elegendő vízhez. Továbbá a hideg időjárás is kedvezőtlenül hat a gyümölcsérésre, különösen az idény végén, illetve a hűvösebb éghajlatú területeken.
Tapintás
Az érett füge puha tapintású, ha finoman összenyomjuk. Az éretlen füge mindig kemény. Ez azért van, mert az érési folyamat még nem kezdődött meg, és a léállomány, illetve cukrok, amelyek a gyümölcs érésével együtt alakulnak ki, még nincsenek teljesen jelen.
Íz
Az érett füge fenségesen édes, puha és sima textúrájú, amikor leszedjük a fáról. Az éretlen füge ezzel szemben gumiszerű, száraz és híján van az édes íznek. A leghatékonyabb módja annak, hogy megállapítsuk, éretlen-e a füge, ha megkóstolunk egyet, mielőtt teljesen beérik. A legtöbb kertésznek elég egyszer megízlelnie az éretlen fügét ahhoz, hogy el tudja dönteni, kell-e még várni a szürettel.
Hogyan szüreteljük le a fügét?
A füge szüretelésekor észre fogjuk venni, hogy az érett gyümölcsök igen könnyen elválnak a fától. Egyszerűen fogjuk meg a gyümölcsöt a száránál, emeljük felfelé, majd válasszuk el a fa ágától.
Egyes esetekben a túl érett füge a mérete és súlya miatt le is pottyanhat a fáról, ha nem szedjük le időben.
Ha a szár tejfehér nedvet ereszt, amikor a fügét leszedjük, akkor a gyümölcs még nem teljesen érett; azonban, ha a füge teljesen érett színű, a mérete egy kifejlett gyümölcsé, és puha tapintású, még akkor is lehet ehető és édes, ha esetleg egy kis tejfehér nedv mégis jelen van. A tanácsunk az, hogy kóstoljunk meg egy szemet, hogy megtudjuk, milyen az íze. Ha úgy találjuk, hogy nem elég édes és zamatos, a többit hagyjuk a fán még 1-2 napig.
Megjegyzés: Nem javasolt leszüretelni az éretlen fügét, hogy aztán az utóérlelésével próbálkozzunk. Bár az éretlen gyümölcs szobahőmérsékleten néhány nap alatt megpuhul, az íze nem minden esetben lesz az ideális. A hűvösebb éghajlatú területeken azonban, ahol a fagy vagy alacsony hőmérséklet megakadályozza a későbbi szüretet, érdemes lehet ezt a megoldást is fontolóra venni.
Időnként előfordulhat, hogy a még a fán csüngő, érett füge édes nedvet ereszt – ez szintén annak a jelen, hogy a gyümölcs beérett a szüretre! Érdemes továbbá tudni, hogy a gyümölcsök sok esetben nem egyszerre érnek be.