Fuksziádat télre altasd el, tavaszra ébreszd fel!

Fuksziádat télre altasd el, tavaszra ébreszd fel!

A gyönyörű virágait ne csalogasd elő télen, inkább vedd rá, hogy aludjon egy nagyot és tavasszal úgy ébredjen, hogy rögtön virágokat is hozzon. Mit kell ehhez tenni a fuksziával?

Az utóbbi hetekben sok fuksziatartó érdeklődött a fukszia helyes teleltetésével kapcsolatban. Nem csoda, hogy ennyien kedvelik, hiszen virágai nem egyszerűen szépek és bájosak, hanem mesebelien díszesek, szinte varázslatosak.

Jó, ha tudjuk, hogy bár a növény évelő, nem hidegtűrő, nem télálló. Ez azt jelenti, hogy ha évről évre épségben és teljes pompájában meg akarjuk őrizni, meg kell tennünk a szükséges lépéseket a megfelelő teleltetése érdekében. A következőkben leírjuk, hogyan tudjuk otthonunkban biztosítani ehhez elengedhetetlen feltételeket.

Fukszia

Hogyan teleltessük a fuksziát?

A fukszia átteleltetésével az a célunk, hogy a növény tavaszig életben maradjon, nem pedig az, hogy újabb virágokat hozzon. A fukszia télen ugyanis nem virágzik, nem ez a dolga. Ehhez napfényre lenne szüksége, amit természetes körülmények között nyáron, a szabadban kap meg. Meglehetősen körülményes lenne az ehhez hasonló környezet megteremtése a falakon belül.

A legjobb, amit tehetünk, hogy télire nyugalmi állapotba helyezzük, azaz hagyjuk pihenni. Ennek ideje alatt a növény bár külsőleg élettelennek tűnhet, valójában csak téli álmot "alszik". Ha nem biztosítjuk a fuksziának ezt a nyugalmi időszakot, akkor különböző kártevők támadhatják meg és később csak gyenge növekedést fog produkálni.

A teleltetés lépései

A teleltetés első lépéseként hozzuk be a fuksziát. Óvatosan permetezzük meg vízzel, hogy lemossuk róla a levelei között esetlegesen megbújó kártevőket.

A következő lépésként jelöljünk ki egy hűvös, sötét helyet a teleltetésére, amelynek  a hőmérséklete optimális esetben 4-7 °C között mozog. A pince, az alagsor, a házzal közös falú garázs általában tökéletesen megfelel erre a célra. Helyezzük el itt a fuksziát, ezzel egy időben az öntözését is jelentősen mérsékeljük. A növény le fogja hullatni a leveleit és ettől teljesen élettelennek tűnhet, de ne felejtsük el, hogy nagyon is él.

A teleltetés folytatása alapvetően abból áll, hogy a növényt 3-4 hetente meglocsoljuk. A földje legyen nedves, de soha ne legyen átázva.

A fukszia felébresztése

A teleltetés utolsó lépéseként "ébresszük fel" a növényt a nyugalmi állapotából. Ehhez körülbelül egy hónappal az utolsó fagyok előtt vegyük elő a teleltetési helyéről. Ágait a felükre vágjuk vissza. Ezzel új hajtások növesztésére késztetjük a növényt, ami pedig a dús nyári virágzáshoz szükséges.

Állítsuk világos helyre, ahol szűrt fényt kap. Közvetlen napfénynek ne tegyük ki. Ismét kezdjük rendszeresen öntözni. Az utolsó fagyok elmúltával kivihetjük a fuksziát a szabadba egy árnyas helyre, ahol a szokásos módon gondozzuk tovább. Ezzel szoktatjuk a növényt a kinti körülményekhez.

Fukszia

Míg a fukszia teleltetése azzal jár, hogy a téli hónapokban nélkülöznünk kell gyönyörű virágait, ezzel a módszerrel biztosíthatjuk azt, hogy a következő években is csodálhassuk szépségét.

Tartsuk hát szem előtt, hogy a fenti egyszerű lépéseket meghálálja a növény, és nem kell minden évben újabb és újabb példányokat beszereznünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR