Törpe szanzavérám rothadásnak indult – van még megmenthető része?

Törpe szanzavérám rothadásnak indult – van még megmenthető része?

Milyen eljárással érdemes próbálkozni?

Olvasónk törpe szanzavérája tőrothadásnak indult annak ellenére, hogy havonta egyszer öntözte. Eddig három alsó levelét távolította el, a többi levele még jó állapotban van, a tőlevélrózsa nem esett szét. Kivette a cserepéből, és sajnos ép gyökeret nem talált, a gyöktörzse pedig szivacsos tapintású. Kérdése, hogy meg lehet-e menteni egyben a tőlevélrózsát, tud-e valahonnan új gyökereket fejleszteni. Ha nem, a törpe szanzavérát is lehet levéldugványozással szaporítani az alapfajhoz hasonló módon? Ha lehet, milyen közeggel érdemes próbálkozni? (Sarjai nincsenek, ezért a tőosztásos szaporítás nem jöhet szóba.)

A törpe Sansevieriát is úgy lehet szaporítani, mint a többi faját: tőosztással, gyökeres sarjakkal és levéldugványokkal. Azt írta, hogy a növény gyökere eltűnt, feltehetőleg elrohadt, ezért csak a levéldugvány-készítés marad a növény megmentésére. A levéldugványról történő szaporításnál felhívom figyelmét, hogy színes, tarka levelű növény esetén dugványozásnál a levél eredeti színe és mintázata eltűnik, egyszínű zöld lesz az új növény levele. A gyöktörzs színének és állagának változása kórokozó okozta fertőzést jelez, ilyen esetben a kórokozó az egészségesnek tűnő levélrészben is már jelen van. Ezért csak a levelek felső részéből vett levélszeleteket használja fel szaporításra. Gyökereztetésre a perlitet javaslom, kertészeti üzletekben 2-3 literes zacskókban árusítják. A perlitet csak alulról nedvesítse, felülről nem kell öntözni. A gyökerezéshez egyenletes 20-22 °C-os hőmérsékletet biztosítson a siker érdekében.

A kórokozó hatástalanítására, illetve a növény meggyógyítására a kórokozó pontos ismerete nélkül nem lehet megalapozott javaslatot tenni.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR