Érdemes a megbarnult levelű dracénát gyökereztetni?

Érdemes a megbarnult levelű dracénát gyökereztetni?

Olvasónk mindent elkövet, hogy kedvenc szobanövénye újra régi szépségében pompázzon..

Nemrégiben egy magasra nőtt, felkopaszodott Dracaena szárát elvágtam, és gyökereztető porba mártva elültettem a levágott részt, némely levelet eltávolítva. Már előtte láthatóak voltak levelein barna sávok, amelyek azóta sem múltak el a levágott dugványról. Ennek mi lehet az oka? A egész növény beteg vagy jönni fognak majd az egészséges levelek is?

dracena levelein barna savok 02
Fotó: Kun Tamás

dracena levelein barna savok 03
Fotó: Kun Tamás

Válasz:
Ha jól értem, olyan növény csúcsi részét gyökereztette meg és ültette el, aminek voltak barna, elhalt csíkos levelei is. Ezeket az elhalásokat kórokozók idézték elő, a csíkos levelekről a kórokozók ápolás során átkerülnek az ép levelekre, és azokon is hasonló elváltozásokat okoznak, tehát átterjedhet az ép levelekre is. A már elbarnult foltok nem zöldülnek vissza, nem gyógyíthatók meg, kellemetlen látványt nyújtanak a későbbiekben is.

Csak olyan növényt érdemes leszaporítani, amin semmiféle beteg rész, foltos levél, elváltozás nem látható, tehát látszólag egészséges. Az összes olyan levelet vágja le a növényről, amin barnulást, barna foltot lát, csak zöld levelek maradjanak a száron. A növényt permetezze le bármilyen réz tartalmú gombaölő szerrel, a csomagolásán olvasható, ajánlott töménységben. A réz a gombák és baktériumok ellen is hatékony, ilyen típusú elváltozást ezekhez a csoportokhoz tartozó kórokozók is előidézhetnek.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR