Galambláb gólyaorr beépített hajítógéppel

Galambláb gólyaorr beépített hajítógéppel

Szép virágú, érdekes termésű, kecses növény az erdőszélekről, félárnyékból.

A galambláb gólyaorr (Geranium columbinum) a gólyaorrfélék családjába tartozó kecses, vékonyka, térdmagasságú, egynyári, lágyszárú növény. A nevében három madár is szerepel, a “Geranium” tudományos nemzetségnév darumadarat, a “columbinum” fajnév galambosat jelent. A gólyaorr a madár csőrére hasonlító hosszúkás termésre utal. A levelek szeldeltségének a mintázata állítólag hasonlít a galamb lábára vagy lábnyomára. Apró megtévesztő csavar, hogy angolul, hasonló indoklással, egy rokon fajt, a puha gólyaorrt nevezik galamblábnak (dove's-foot crane's-bill). A botanikusok több száz gólyaorr fajt írtak le a földkerekségen, nekem a tizenhat hazánkban honos gólyaorr is komoly kihívás.

Temérdek határozói bélyeg

A galambláb gólyaorr tövétől ágas, vékony szárú növény, amely csak másokra támaszkodva nyúlik térdmagasság fölé. A szár és az egész növény rányomottan apró szőrös, mirigyes és hosszú szőrei nincsenek, ami fontos határozói bélyeg. A levelei átellenesek, a tövükben áralakú hegyes, gyakran pirosló pálhákkal. A sötétzöld levelek tenyeresen majdnem tövükig szeldeltek, az öt-hét szelet aztán újabb keskeny, elálló tagolatokra osztódik. Eső után felszáradva a levelek vízszintesen kiterülnek, a kerületük nagyjából kör alakú, de forró szárazságban kanalasan fölfelé összehajlanak. A virágok mindig párosával állnak, több centiméteres, hosszú, vékony kocsányokon. A csészelevelek hosszúkásak, a csúcsukon szálkával. A csésze csukottan védi a bimbót, virágzáskor kiterül, és a termés körül még szélesedik is. Az öt szirom bíborpiros, sötétebben erezett, alig kicsípett, a szirmok között láthatók a túlnyúló csésze-szálkák.

A termés méterekre lövi ki a magot

A termés öt hosszú bibeszál összenövéséből keletkezik, a kezdetben halványzöld, később sötétbarna részterméskék simák, nem redősek és szőrösek, mint a rokon fajok egy részénél. A termés megérve alulról felfelé hosszában meghasad, a résztermés csőre hirtelen felcsapódik és a magot kilövi néhány méter távolságra. A ívben felhajló csőrrészek és a végükön a hajító kanalak a bibeoszlopon maradnak. A hajítógép olyan gyors, hogy még sohasem láttam a mozgását, de az ujjbegyeim érzékelik, ha én váltom ki a folyamatot. A galambláb gólyaorr késő őszig díszít a pirosodó leveleivel.

galamblab golyaorr 02
Galambláb gólyaorr átellenes levelei hangyával

galamblab golyaorr 03
Galambláb gólyaorr levéltöve a hegyes pálhákkal

galamblab golyaorr 04
Galambláb gólyaorr szárazságban kanalas levele

galamblab golyaorr 05
Galambláb gólyaorr páros bimbói a csészék védelmében

galamblab golyaorr 06
Galambláb gólyaorr hosszú szálkás csészelevelei

galamblab golyaorr 07
Galambláb gólyaorr párban nyíló virágai

galamblab golyaorr 08
Galambláb gólyaorr sötéten erezett virágszirmai

galamblab golyaorr 09
Galambláb gólyaorr öt sima résztermése a csészében

galamblab golyaorr 10
Galambláb gólyaorr termés már üres hajító-kanalai

galamblab golyaorr 11
Galambláb gólyaorr ősszel pirosló levele

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR