Piros gólyaorr, az ötlövetű hajítógép

Piros gólyaorr, az ötlövetű hajítógép

Gyönyörű nyári virág a száraz réteken és a karsztbokorerdők tisztásain, amelynek beépített hajítógépe hihetetlen sebességű mozgásra képes.

A piros gólyaorr (Geranium sanguineum) a gólyaorrfélék családjába tartozó, lágyszárú, évelő növény. Nem az orra piros, hanem az általam sem látott föld alatti gyöktörzse, amiről a nevét kapta. Ettől függetlenül mindannyian gyönyörködhetünk a sötétzöld lombtömege fölé emelkedő élénk-rózsaszín virágaiban és az ősszel vörösre színeződő leveleiben. A hosszúkás termése az, ami a gólya csőrére hasonlít, de csak az alakjában, nem a színében. A “Geranium” tudományos nemzetségnév a szintén hosszú csőrű darumadár régi görög neve, a “sanguineum” fajnév pedig vérvöröset jelent.

A föld alatt terjed, foltokat alkot

A piros gólyaorr a talajban kúszó gyöktörzsével telel át, és évente akár métereket is terjed a foltszerű borítása. Magányos növényt alig látni, mert a sztyepréteken és a bokorerdők tisztásain a szárazság ellenére is szaporodik, nagyon hamar jelentős foltokat alkot. Az elágazó szőrös szárak révén a lombozat fél méter magasságban szinte összefüggő vízszintes felületet alkot. A levelek kezdetben puhák, szőrösek, tenyeresen szeldeltek, a szeletek a csúcsukon újra három-, négy-, ötfelé osztottak. Az egyesével álló rózsaszín virágok a lombozat fölött nyílnak, öttagúak. A csészelevelek bordásak, szőrösek, a szirmok sötétebben erezettek, a porzók két ötös körben állnak.

Hogyan lesz belőle gólyacsőr?

Az igazi érdekesség az öt bibeszálból összenőtt oszlop, amely a termékenyülés után gólyacsőrré nyúlik. A sikeresen megporzott virágok először lekonyulnak, de a termés érleléshez ismét felemelkednek. Az érett kiszáradt gólyaorr termés a szél vagy az érintés hatására egyszer csak hirtelen hosszában felhasad, és az öt magot hajítógépként repíti minden irányba. A középső tengely és hajító kanalak még egy ideig a növényen maradnak. Őszre a levelek lekopaszodnak, fényes vörösre színeződnek, és az enyhe teleken sokszor tavaszig díszítenek.

Gyógynövény volt, dísznövény lett

A termés felhasadása és a maghajítás olyan gyors, hogy hiába figyeltem, csak az eredményt láttam, a mozgást nem. A gyöktörzs kivonata összehúzó hatású, így régen sebkezelésre és vérzéscsillapításra használták. A piros gólyaorrt szárazságtűrése miatt sziklakertekbe is ültetik, számos színes és nagyobb virágú kertészeti fajtát nemesítettek belőle.

piros golyaorr otlovetu 02
Piros gólyaorr tenyeresen szeldelt levelei

piros golyaorr otlovetu 03
Piros gólyaorr teljes talajborítása

piros golyaorr otlovetu 04
Piros gólyaorr egyesével álló virágai

piros golyaorr otlovetu 05
Piros gólyaorr szőrös kocsánya és csészelevelei

piros golyaorr otlovetu 06
Piros gólyaorr rózsaszín virága

piros golyaorr otlovetu 07
Piros gólyaorr összenőtt bibeszálai

piros golyaorr otlovetu 08
Piros gólyaorr résztermései még a csészében

piros golyaorr otlovetu 09
Piros gólyaorr terméstokjai maghajítás után

piros golyaorr otlovetu 10
Piros gólyaorr bajuszos magtokja

piros golyaorr otlovetu 11
Piros gólyaorr őszi levele

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR