Nehézszagú gólyaorr: a csőre messzire lövi magjait

Nehézszagú gólyaorr: a csőre messzire lövi magjait

Az égő gumihoz hasonló szag aranyos növénykéhez társul, érdekes virággal és terméssel, amely nem mindennapi módon "mozog".

A nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum) egy- vagy kétéves, lágyszárú növény. Egy- vagy legfeljebb kétarasznyi termetű, a gólyaorrfélék családjából való. A gólyaorr természetesen a gólya csőrét jelenti, mert a növény termése hasonlít egy hosszabb madárcsőrre. A nehéz szag túl finom megnevezés, a valóság közelebb áll a büdöshöz. Egyesek szerint az égő gumiabroncsok szagára hasonlít, de én inkább egyedinek érzem, és rögtön észlelem, ha az erdőben belegázolok egy gólyaorr foltba.

Kiről nevezték el a büdös növényt?

A "Geranium" tudományos nemzetségnév ógörögül darumadarat jelent, annak is hosszú csőre van. A "robertianum" fajnévről megoszlanak a vélemények. A szebbik változat szerint Szent Rupert salzburgi püspököt tisztelik a növénynévvel, mert a gyógynövények lelkes híve volt. A gonoszabb verzió szerint a botanikus Linné az egyik mosakodni nem szerető munkatársáról adta a nevét.

Vörösre sül a napfénytől

A nehézszagú gólyaorr egy igazi árnyéknövény, a legsötétebb erdőben, kőfal vagy szikla mély árnyékában is jól érzi magát. Kis termetéhez képest nagy levélzete van, a levelek vízszintesen állnak, sötétzöldek, szőrösek, mattak, a legkisebb fénymennyiséget is begyűjtik. Ha néha napfényre kerülnek, mert például kidőlt egy fa, akkor a levelek fényvédő piros pigmenttel védekeznek a napszúrástól. A levelei összetettek, puhák, mirigyszőrösek, a levélkék is szárnyasan szeldeltek. A párosával álló virágok öttagúak, a csésze szőrös, a cimpák hosszú hegyben végződnek, a szirmok pirosas-lilás árnyalatúak, az ötágú bibe rózsaszín, a portokok sötétebbek. Az igazi érdekesség a termés, amelynek a közepe a sziromhullás után megnyúlik, a tövén híznak az akkor még zöld magtokok, majd ráncos sötétbarnára érnek. A kiszáradó "gólyacsőr" hirtelen hosszában öt szalagra hasad, és a magtokok méterekre repülnek. A mozgás olyan gyors, hogy szinte láthatatlan, de az ujjainkkal érzékelhetjük.

Általános "űző"-növény

A nehézszagú gólyaorrt régebben tucatnyi betegségre is ajánlották, de tudományosan bizonyított hatásról nem tudok. Szúnyogűzőnek is javasolják, ha bedörzsöljük a növénnyel a bőrünket. Nem próbáltam ki, mert az embertársakat biztosan elűzné.

nehezszagu golyaorr csore 02
Nehézszagú gólyaorr összetett levele

nehezszagu golyaorr csore 03
Nehézszagú gólyaorr talajtakarása

nehezszagu golyaorr csore 04
Nehézszagú gólyaorr piros pigmentes fényvédelme

nehezszagu golyaorr csore 05
Nehézszagú gólyaorr virágai a szőrös csészékkel

nehezszagu golyaorr csore 06
Nehézszagú gólyaorr virága

nehezszagu golyaorr csore 07
Nehézszagú gólyaorr párban álló megnyúlt termései

nehezszagu golyaorr csore 08
Nehézszagú gólyaorr érett termése felpattanás előtt

nehezszagu golyaorr csore 09
Nehézszagú gólyaorr, ez marad, miután kirepültek a termések

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR