Kecses harangláb, amely minden évben megújul

Kecses harangláb, amely minden évben megújul

Gyönyörű fotókon mutatjuk be a harang alakú virágairól elnevezett, akár méteresre is megnövő növényt, amely a kertészek álmát valósítja meg: tavasszal önmagától megújul.

Megjelenése

A közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris) kecses megjelenésű, télálló évelő, amelynek számos nemesített, kertészeti változata ismert.

Levelei hármasan összetettek, csipkés szélűek, legyező alakúak. A virágszirmok egyik vége sarkantyús, a másik tölcsérszerű. Harang alakú virágai számos színváltozatban ismertek, sok esetben két színből tevődnek össze.

A képeken például a vöröses narancssárga és citromsárga színű virágaival díszítő nyugati harangláb (Aquilegia formosa) látható.

haranglab 01

haranglab 02

Kora tavasztól nyár elejéig virágzik. Virágai vonzzák a méheket és a hasznos rovarokat. Virágzása májusban éri el a csúcspontját, de ha a földjét folyamatosan nedvesen tartjuk, még nyár elején is hozhat virágokat. Ezt követően a növény levelei tél végéig, tavasz elejéig visszahúzódnak.

Magassága az alacsony, törpe növésű változatoktól egészen az 1 méter magasra is növő változatokig terjed. Az alacsony növésűek sziklakertekben is igen mutatósak. Csoportosan ültetve a legszebbek.

haranglab 03

Gondozása

A növény a semleges vagy enyhén savas kémhatású, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A kert napos vagy félárnyékos szegletébe ültessük. Talaját tartsuk mindig enyhén nedvesen. Kártevőkkel és kórokozókkal szemben viszonylag ellenálló.

haranglab 04

haranglab 05

Szaporítása

Ősszel a magjait elszórja, így a növény évről-évre megújul. Elvirágzás után vagy tavasszal tőosztással is szaporítható.

haranglab 07

haranglab 08

haranglab 09

Akinek megtetszett, az növényt vagy magot mindig találhat magának a Vaterán, de vásárolhat vetőmagot itt is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR