Harc a moha ellen: így távolíthatjuk el sikeresen a gyepből

Harc a moha ellen: így távolíthatjuk el sikeresen a gyepből

Keressük meg az okokat!

Nincs is szomorúbb annál, mint amikor a szép füvünket ellepi a moha. Az ok általában a rossz gyepápolás, de a hely adottságai is kedvezhetnek a zöld foltok terjedésének. Nézzük, mit tehetünk, ha mohamentes pázsitra vágyunk!

A moha egy nagyon jól alkalmazkodó növény, és bizony gyorsan kihasználja a fűben keletezett hézagokat, lukakat. Leggyakrabban a berzedt borzasmoha terjed el a kerti fűszőnyegben. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a mohásodás okát, megvizsgáljuk, hogy a fű miért nem tud szépen, szőnyegszerűen növekedni, miért szorítja ki a moha. Ellenkező esetben újra és újra szembe találjuk magunkat a problémával, ahányszor kiírtjuk, annyiszor fog visszajönni a fűmentes foltokba, gyengén növő pázsitba.

harc moha ellen 02

A leggyakrabban az alábbi okok vezetnek a mohásodáshoz:

  • tápanyaghiány (főként nitrogénhiány)
  • nehéz, kötött talaj, többnyire pangóvízzel együtt
  • nem megfelelő, silány fűmagkeverék
  • túl kevés fény, például a fák koronája alatt
  • túl alacsony pH érték (a gyep nem növekszik optimálisan pH 5 alatt)
  • túl drasztikus, vagy túl kevés fűnyírás

Mielőtt kémiai szerekhez nyúlunk, távolítsunk el minél több mohát fizikai úton a gyepből: gyakran elegendő villát, gereblyét használni ehhez.

harc moha ellen 03

Ami a legkönnyebben orvosolható

A leggyakoribb ok a tápanyaghiány, amely könnyen kiküszöbölhető a megfelelő trágya használatával. A magas káliumtartalmú, kiváló trágyától a fű ellenállóbb, stabilabb lesz. A gyors és tartós tápanyagutánpótlás hatására a fű is szépen nő, zöld leveleivel bezárja a réseket, hézagokat, így tulajdonképpen kiszorítja a mohát és a gyomokat is. A szerves trágyáknak megvan az az előnyük, hogy segítik a mikroorganizmusok aktivitását is.

Az éves, rendszeres tápanyagutánpótlással sokat teszünk a moha terjedésének megakadályozásáért. Különösen fontos a tavaszi szerves trágyázás, és az őszi, szeptember elejei káliumtartalmú utánpótlás. A megfigyelések azt mutatják, hogy a lassan felszívódó, tartós hatású szerves trágyák a fűlevelek szélességét növelik, az olcsóbb, ásványi műtrágyák pedig inkább a magasságát.

harc moha ellen 04

Nedves, kötött talajon

A moha különösen jól fejlődik a tartósan nedves helyeken. Ezért legalább a gyep alatti felső 10-15 cm-es rétegnek kell jó vízáteresztőnek lennie. Amennyiben a talaj nagyon nedves és agyagos, csak a rendszeres homokkal javítás segít: minden tavasszal, az első fűnyírást követően rétegezzünk 2-3 cm-nyi homokot a fűre. A réteg legyen annyira vastag, hogy a füvek levelei csak 1 cm-nyire kukucskáljanak ki belőle.

Amennyiben ezt a műveletet minden tavasszal megismételjük, 3-5 év múlva már észrevehető lesz a hatás: a fű életerősebb lesz, a mohafoltok ritkulnak.

Ne spóroljunk a fűmagon

A fűmagkeverékek mindig többféle fajból állnak össze. Az olcsóbb, fantázianévvel ellátott fűmagok azonban nem pontosan meghatározott összetételűek, nem tudjuk a fűfélék arányát, mennyiségét. Nem érdemes ezen spórolni, az olcsóság ugyanis sokszor a mezőgazdaságban használt takarmányfüveket rejti, ezek erőteljesen magasra nőhetnek, azonban a szélességük, talajfedésük nem megfelelő – a gyepen hézagok, lukak maradnak, amit azonnal elfoglalnak a gyomok vagy a moha.

Amennyiben a gyepünk olcsó magból készült, foltos, feltétlenül minőségi fűmaggal kell felülvetnünk. Ehhez először nyírjuk rövidre a régi füvet és mélyre ható késekkel vagdaljuk be a gyepet. Ezt követően vessük el a magot, szórjunk egy vékony földréteget az egész felületre és alaposan hengereljük be. Végül öntözzük meg és tartsuk 6-8 hétig egyenletesen nedvesen.

harc moha ellen 05
Dluogs

Az árnyas gyep problémája

A fák alatti, épületek melletti mély árnyékban mindig kihívás szép füvet nevelni: nem lesz elég sűrű, és nagyon gyorsan mohásodik. Még a speciális árnyéktűrő fűmag is inkább csak a kisebb, enyhébb árnyékba ajánlható.

A fák alatti rész gyakran inkább száraz, mint nedves, ezért öntöznünk kell és nem szabad 5-6 cm-nél rövidebbre nyírni a füvet. Így a ritkás fényhez is elegendő levélfelület marad. Bükk vagy vadgesztenye alatt nem tud gyep kialakulni, itt jobb választás egy talajtakaró, pl. borostyán.

Savanyú talaj

A túl alacsony pH-jú talaj elősegíti a moha terjedését. A moha rendkívül jól tolerálja a pH változását, savas és lúgos talajon is egyaránt jól nő. A fűfélék azonban pH 5 alatti homoktalajon és pH 6 alatti agyagtalajon már nem versenyképesek - itt a moha tud terjeszkedni. A kertészeti árudákban kapható pH teszt, ezt érdemes elvégezni. Ha túl alacsony a talajunk pH-ja, mész-karbonáttal javíthatunk rajta.

harc moha ellen 06

Fűnyírás rendszeresen

A megfelelő ápolás a mohamentes gyep alfája és ómegája. A növekedési idényben rendszeresen nyírjuk a füvet, márciustól novemberig, legalább hetente egyszer, de 4-5 cm-nél ne rövidebbre. A vízhiány is nagyon le tudja gyengíteni, a hosszabb szárazság kiégetheti a pázsitot. Ezenkívül a gyepet kora tavasszal organikus hosszúhatású trágyával kezeljük. Ez 3-6 hónapon keresztül tápanyaggal látja el a gyepet, ezért általában nyáron még egyszer szükség van egy trágyázásra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?