Mitől fogják krókuszok tarkítani kerted pázsitját?

Mitől fogják krókuszok tarkítani kerted pázsitját?

Ha nem törődsz a témával, akkor semmitől. Viszont ha érdekel a tarkítás lehetősége, akkor eljött a Te időd, olvad el a tippjeinket!

A kora tavasszal nyíló krókusz a hobbikertészek egyik kedvenc hagymás növénye. Ne korlátozzuk hát szigorúan a virágágyás szegélyein belülre! Képzeljük csak el a gyepen szirmot bontó, tarka – élénk lila, fehér, aranysárga, rózsaszín vagy éppen halvány levendula színű – krókuszok csoportjait. Miután megtelepedtek, a színpompás virágszőnyeg meglepően kevés gondozást igényel.

Krókusz

Krókusz ültetése a pázsitra

Aki azt tervezi, hogy krókuszt ültet a kertjébe, annak több dolgot is figyelembe kell vennie. Ha olyan pázsitot részesítünk előnyben, amely a luxusigényeket is kielégíti, rendezett, sűrű és erősen trágyázott, a krókuszok marékszámra történő kiültetése időpazarlás lehet, mivel kicsi az esélye annak, hogy a virághagymák fel tudják venni a versenyt a tömött fűréteggel.

Ha kényesek vagyunk az aprólékos gonddal, rendszeresen karbantartott gyepünkre, nem biztos, hogy örülni fogunk az itt is, ott is előbukkanó kis virágoknak. Ne feledjük, hogy pár hétig nem fogunk tudni füvet nyírni – mindaddig, amíg a krókusz sárgulásnak nem indul. Ha túl korán nyírjuk le a füvet, a krókuszok újabb virágzásnak indulhatnak, mivel a leveleik elnyelik a napfényt, amely energiává alakul át.

A krókuszt ideális esetben olyan helyre ültessük, ahol a fű gyéren nő; például egy lombhullató fa alá vagy egy elfeledett, félreeső fűfoltra.

Krókusz

Hogyan lehet krókusszal benőtt gyepünk?

A krókusz gyepre történő ültetését gondosan tervezzük meg és hajtsuk végre; ha jól csináljuk, a virághagymák évekig újra és újra virágot fognak hozni.

A hagymákat ősszel ültessük el, amikor a talaj hűvös, az első kemény fagyok beállta előtt 6-8 héttel. Válasszunk olyan helyet, ahol a talaj jó vízelvezetésű.

Ha a krókuszhagymákat már meglévő gyepre telepítjük, akkor felemelhetjük az adott darabon a gyepréteget, majd ültetés után óvatosan visszasimíthatjuk. A szabaddá váló talajba ássunk be egy kis komposztot vagy trágyát, majd ültessük el bele a krókuszhagymákat. A gyepet görgessük vissza a helyére, majd nyomkodjuk le, hogy szorosan érintkezzen a talajjal.

Ha azt szeretnénk, hogy a krókuszok a gyepen természetes látványt nyújtsanak, nincs más teendőnk, mint 1-2 maréknyi virághagymát véletlenszerűen szétszórni a gyepen. Ültessük el a hagymákat oda, ahová épp leestek. Próbáljuk meg elkerülni, hogy a hagymák tökéletes sorokat vagy alakzatot alkossanak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR