Tippek és tanácsok a mályva metszéséhez

Tippek és tanácsok a mályva metszéséhez

Ha szép, nagy, hosszan megmaradó növényt szeretnénk, akkor ügyesen kell metszenünk. Szerencsére nem bonyolult és most meg is mutatjuk a módját.

A mályvacserje metszését elvégezhetjük késő ősszel vagy télen, amikor a levelei már lehullottak, illetve kora tavasszal, még rügypattanás előtt.

Ha a mályvát nem kora tavasszal, hanem ennél egy kicsit később metsszük meg, a virágrügyek egy részét elveszítjük ugyan, viszont amelyek megmaradnak, azokból nagyobb virágok fognak kifejlődni. Érdemes tehát megismernünk a mályva metszésének helyes technikáját, hogy tudjuk, hogyan és mikor célszerű sort kerítenünk rá.

Mályvacserje

A fiatalabb növények esetén előnyösebb lehet egy kisebb mértékű metszés, míg az idősebb példányok radikálisabb metszésen is áteshetnek. A mályva metszésének megtervezésekor lépjük hátra egy lépést és vessünk egy pillantást a növény egészére, szemléljük meg annak magasságát, formáját. A fiatalabb mályvacserjék egyenesen felfelé törően nőnek, míg a korosabb bokrok attraktív, ívesen lehajló ágaikkal vonzzák magukra a tekintetet. Hogy ezeket a formákat megtartsuk, a mályva ágait az első vagy második nóduszig (szárcsomóig) metsszük vissza.

Ha a növény ágainak jó része kuszán, össze-vissza áll, rendellenes irányba nőtt, érdemes a metszést alacsonyan kezdenünk. Az évenkénti rendszeres metszéssel megelőzhetjük a növény rendezetlen megjelenését.

Hogyan kell metszeni a mályvacserjét?

A mályvacserje metszésekor mindenekelőtt azokat az ágakat, gallyakat távolítsuk el, amelyek élettelenek, elhaltak, elszáradtak, sérültek, illetve amelyek a viharok vagy a tél által károsodtak. Ezt követően távolítsuk el a rosszul fejlődő vagy rossz irányba növő ágakat. A vertikálisan, egyenesen felfelé növő ágakat is visszametszhetjük, ezzel a oldalágak növekedését serkentjük. A legidősebb, legmagasabb ágakkal kezdjük a metszést.

A mályva metszésének fontos lépése, hogy eltávolítsuk a törzs alsó részén, a gyökeréből vagy a növény közvetlen közelében a földből kihajtó és fejlődésnek induló vadhajtásokat (ha nem mályvadzsungel nevelésére törekszünk).

A mályva metszésének részét képezi, hogy eltávolítsuk azokat az idősebb belső ágakat, amelyek zavarják a növény nyitott és szellős megjelenését. Ritkítsuk meg azokat az ágakat, amelyek blokkolják a napfényt vagy akadályozzák a növényen keresztül történő szabad légáramlást.

Mályvacserje

Távolítsuk el a gyenge ágakat a növény alsó felén is, ugyanakkor az egészséges ágakat csak addig a szárcsomóig vágjuk vissza, ahogy a növény kívánt végső megjelenése szükségessé teszi azt. Ha 20-30 cm távolságot hagyunk a növény belső ágai között, virágzáskor pompás látványt fog nyújtani a mályvacserjénk.

Ha olyan korosabb mályvacserjével van dolgunk, amely már több éve nem lett megmetszve, fiatalító metszéssel adhatunk esélyt számára az újrakezdésre. Késő ősszel vagy télen vágjuk vissza a törzsből kinövő idősebb ágakat, a növény magasságának kétharmadánál. Vannak kertészek, akik az idős példányokat még ennél is radikálisabb mértékben, a talajhoz még közelebb metszik vissza.

Ez a fiatalító metszés lehetővé teszi, hogy a növény tavasszal az új hajtások megjelenésével egy teljesen új formát öltsön, valamint behozzuk az évenkénti metszésben történt kimaradást. Ez a fajta metszés kisebb mértékű virágzást eredményezhet a következő évben, ezt a veszteséget azonban kárpótolja a növény megújult formája.

Mályvacserje

A mályvacserjénk metszésével legyen a célunk akár egy kisebb fazonigazítás, akár egy komolyabb alakítás, a következő szezonban a növény erőteljesebb növekedéssel és minden valószínűség szerint nagyobb virágokkal fogja megjutalmazni a munkánkat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR